Почетна > Свет
Свет

Велт: Бугарска је тајно снабдевала Украјину муницијом и дизелом

Бугарска је од почетка руског напада на Украјину тајно снабдевала Кијев оружјем и дизелом незваничним каналима и преко приватних фирми и посредника, упркос противљењу владе те балканске земље, открива немачки лист Велт.
Фото: Pixabay/Republica

Према тврдњама немачког листа, бивши премијер Бугарске Кирил Петков прошле године је повео тајну операцију снабдевања Украјине „иза леђа“ својих коалиционих партнера социјалиста, који су били против војне помоћи Украјини, преноси Дојче веле.

„Процењујемо да је у раним фазама рата око трећина муниције потребне украјинској војсци дошла из Бугарске“, изјавио је Петков, наводећу да је приватна бугарска војна индустрија „производила пуном паром.“

Бивши министар финансија Бугарске Асен Василев, школован на Харварду као и Петков, тврди да је Бугарска постала један од највећих извозника дизела у Украјину и да је повремено покривала 40 одсто украјинских потреба.

Муниција и дизел нису ишли директним путем у Украјину, већ преко посредничких компанија у Бугарској и иностранству, а транспортовани су ваздушним и копненим путем преко Румуније, Мађарске и Пољске.

Испоруке бугарске муниције у вредности око две милијарде евра платиле су САД и Велика Британија.

Петков и Василев су наводно играли битну улогу и када се радило о увођењу санкција ЕУ и промовисали су бескомпромисан став прем Русији.

Бугарска је до краја прошле године била стопроцентно зависна од руских испорука и зато није учествовала у ембаргу ЕУ на нафту, а Гаспром је још 27. априла прошле године укинуо испоруку гаса Бугарској као првој земљи у ЕУ.

Како наводи Велт, премијер Петков је у року од 24 сата решио ствар и организовао два танкера са течним гасом из САД – по истој цени по кубном метру коју је тражио Гаспром.

U padu helikoptera poginulo 16 ljudi, među stradalima i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine

Преузмите андроид апликацију.