Почетна > Свет
Свет

Велики шумски пожар код нуклеарке Чернобиљ

У рестриктивној зони око нуклеарне електране Чернобиљ избио је шумски пожар услед борбених дејстава, саопштила је комесарка украјинског парламента за људска права Људмила Денисова и позвала Међународну агенцију за атомску енергију да хитно пошаље помоћ.
Фото: Pixabay/fietzfotos

Гори више од 10.000 хектара шуме што може изазвати повећање нивоа радијације у ваздуху, објавио је Денисова на Фејсбуку, преноси украјинска агенција Укринформ.

Стављање ватре под контролу и њено гашење је немогуће због тога што је ова зона, у којој је због високог нивоа радијације забрањен приступ грађанима, под контролом руских снага, тврди она.

Денисова је упозорила да би пламен могао да захвати складишта искоришћеног нуклеарног горива и објекте са нуклеарним отпадом у зони Чернобиља, као и да због сувог и ветровитог времена може доћи до пожара већих размера.

Она је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да пошаље експерте и ватрогасну опрему у Украјину шсто пре како би се „спречиле непоправљиве последице, не само за Украјину него и за цео свет“.

Pregovori između Rusije i Ukrajine od 28. do 30. marta u Turskoj

Преузмите андроид апликацију.