Почетна > Србија
Србија

Велики школски час – сећање на један од највећих злочина

У знак сећања на дан када су Немци у Крагујевцу стрељали око 3.000 људи, међу којима је било ђака и наставника – 21.октобра 1941. године, данас је крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама, одржан Велики школски час.
Фото: Википедија/Невена Дугалић
Венце су крај споменика положили премијерка Ана Брнабић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, представници дипломатског кора, ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Директорка Спомен музеја „21. октобар“ Маријана Станковић истакла је да су Велики школски час и крагујевачка трагедија симбол страдања свих невиних жртава у Другом светском рату.

Такође, навела је да је према до сада прикупљеним подацима у Крагујевцу и околини 19, 20, и 21. октобра 1941. године стрељано 2.796 особа, додајући да Музеј наставља да прикупља податке о том злочину.

„Наша је обавеза да се сећање на жртве сачува. Музеј обавља детаљна истраживања, а наставиће и даље. Циљ је да прикупљамо информације, податке и документа стрељаних и на тај начин сачувамо сећање на сваког страдалог“, рекла је Станковић.

У оквиру Великог школског часа изведена је поема „Земља“ Енеса Халиловића, који је рекао да она нема само једну поруку, те да се нада да није написао дело које ће важити само данас, већ и сутра.

„Од памтивека, од првих људи па до данас сваки злочин треба памтити и о свакоме треба говорити. Уметност је ту да нас понекад подсети на страшне трагедије, као што је била трагедија крагујевачког октобра“, рекао је Халиловић.

Од 2012. године, 21. октобар обележава се као државни празник, Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

Молебан крагујевачким новомученицима, служило је свештенство Шумадијске епархије.

Крагујевчани који су присуствовали Великом школском часу кажу да је ово дан када им је изузетно важно да буду на том месту, у Шумарицама и одају почаст жртвама.

Међу окупљенима било је и потомака стрељаних.

Осим крагујевачких ђака, који су данас у великом броју посетили Шумарице, било је и ђака из других крајева Србије.

Великом школском часу су присуствовали и бивши председник Србије Томислав Николић, као и бивши градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Велики школски час, крај споменика стељаним ђацима и професорима, у форми уметничко-сценског приказа, одржава се у Шумарицама од 1971. године.

Немачке окупационе снаге починиле су крагујевачки масакр над цивилним, претежно српским становништвом Крагујевца и околних села, 19, 20. и 21. октобра 1941. године, у којем је страдало око 3.000 људи, међу којима и 300 крагујевачких ученика и 15-оро деце старости измеду осам и 15 година.

Стрељање је извршено као одмазда за 10 убијених и 26 рањених немачких војника, а немачки командант Франц Беме 10. октобра 1941. издао је наредбу да се за једног убијеног немачког војника стреља 100 људи, а за једног рањеног педесет.

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је претворен у спомен-парк.

Са крагујевачким ученицама стрељан је професор и директор Мушке гимназије у том граду Милоје Павловић, који је одбио понуду злочинаца да му се спасе живот, стао у строј са ђацима и са њима погинуо, уз последње речи: „Пуцајте, ја и сада држим час“.

Nema više kombinovanog testa, biraće se predmet

 

Преузмите андроид апликацију.