Почетна > Бизнис
Бизнис

Велика криза у Египту, већина становника се бори да прехрани породице

Египат се суочава са све већом економском кризом која је толико тешка да се већина становника бори да прехрани своје породице.
Фото: Unsplash/Омар Ешарави

Многе земље се боре са растућом инфлацијом, али у Египту стопа инфлације овог месеца износи чак нешто више од 30 одсто, тако да су за многе становнике основне намирнице, као што су уље и сир, постале луксуз, објавио је данас Би-Би-Си.

У Египту су у року од неколико месеци за поједине производе удвостручене или утростручене цене, тако да једно јаје, на пример, кошта чак 0,16 долара.

Најновији савети египатских власти о исхрани сугеришу да се кувају пилеће ногице, богате протеинима, који се обично резервише као остаци за псе и мачке, а та препорука је изазвала бес и појачане критике владе, наводи британски јавни сервис.

Део разлога за велику економску кризу у Египту је што се земља у великој мери ослања на увезену храну, а не на домаћу пољопривреду, да би прехранила популацију већу од 100 милиона људи.

Током прошле године египатска фунта је изгубила половину своје вредности у односу на амерички долар, а у јануару, када је египатска влада поново девалвирала валуту, то је значајно повећало цену намирница из увоза, као што је жито.

Египат је други највећи светски увозник пшенице, а Русија и Украјина су његови примарни добављачи, тако да је рат пореметио увоз, док су цене пшенице, а самим тим и хлеба, повећане.

Руски и украјински туристи су пре рата масовно посећивали Египат, а египатски туризам, који је некада имао удео од око пет одсто у бруто домаћем производу (БДП), већ је пре тога био тешко погођен пандемијом корона вируса.

Готово половина прихода државе иде на отплату дугова Међународном монетарном фонду који износе 90 одсто египатског БДП-а, преноси Танјуг.

Претходне економске кризе довеле су до нереда и допринеле одласку са власти два бивша египатска председника, Хоснија Мубарака и Мохамеда Морсија, а већ постоје знаци да ће растући гнев јавности због садашње кризе поново изазвати немире, пренео је Би-Би-Си.

Irački premijer: Sprečiti oscilacije cena nafte

Преузмите андроид апликацију.