Почетна > Србија
Србија

Велика Британија позвала на пријем тзв. Косова у Савет Европе

Представник Велике Британије у Савету Европе Џон Хауел, изјавио је на парламентарној седници ове организације да се Приштини мора дозволити да крене даље са чланством у Савету Европе.
Фото: Танјуг/AP/Jean-Francois Badias

У дебати одржаној у среду на иницијативу Велике Британије, у седишту Савета Европе у Стразбуру, Хауел је затражио да се „питање чланства одвоји од напретка у дијалогу Косова са Србијом“.

Како преноси Радио Слободна Европа, Албанија, Северна Македонија и Хрватска подржале су на седници чланство такозваног Косова у Савету Европе, док је Србија позвала чланице да се одбије захтев.

Представник Грчке Јоргос Катругалос рекао је да Западни Балкан „и даље има потенцијала да букне“.

Он је изразио уверење да би немачко-француски план за нормализацију односа Београда и Приштине могао бити једно од решења за постизање компромиса.

„Очигледно је да је једино могуће решење кроз дијалог, међусобно поштовање, и компромис као што су показале Грчка и Северна Македонија у случају Преспанског споразума“, истакао је Катругалос.

Представник Албаније Луљзим Баша је рекао да је „независност Косова неповратан процес“.

„Чим пре ову реалност прихвате сви, укључујући Србију, биће боље, пре свега и најважније за грађане Косова, како за косовске Србе, тако и за Албанце“, рекао је Баша.

Представници делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе апеловали су у среду на парламентарце СЕ да не приме Приштину у то тело, наводећи да би то значило и прејудицирање преговарачког процеса и исхода као и рушење међународног права.

Приштина је захтев за чланство предало у мају 2022. године, а Србија је 3. новембра успела да питање чланства такозваног Косова у Савету Европе одложи на неко време.

Patrijarh Porfirije posetio crkvu Svetog Save u Njujorku

Преузмите андроид апликацију.