Почетна > Свет
Свет

Велика Британија: Дијагнозу рака добиће 184.000 људи 2023, трошак 78 милијарди фунти

Растућа епидемија рака који се може спречити довешће до тога да ће код 184.000 људи у Великој Британији бити дијагностикована болест ове године и то ће коштати земљу више од 78 милијарди фунти, открива најновије истраживање.
Фото: Unsplash/ Levi Meir Clancy

Трошкови случајева рака дијагностикованих 2023. узрокованих пушењем, конзумацијом пића, гојазношћу и опекотинама од сунца доводе до губитка продуктивности од 40 милијарди фунти, коштају погођене људе 30 милијарди фунти, на шта се потроши 3,7 милијарди фунти из буџета Националне здравствене службе (NHS), показало је истраживање.

Карциноми који се могу спречити, такође, коштају породице и неговатеље 3,4 милијарде фунти, а систем социјалне заштите 1,3 милијарде фунти.

Због свега тога лекари и активисти за јавно здравље позвали су на сузбијање пушења, конзумације алкохола и лоше исхране како би се смањили карциноми.

Организације као што су Истраживање рака Велике Британије (CRUK) и Светски фонд за истраживање рака (WCRF) процењују да се око 40 одсто свих карцинома у Великој Британији и широм света, потенцијално могу спречити јер су уско повезани са факторима начина живота као што су исхрана, пушење и опекотине од сунца.

Osmišljena aplikacija koja meri nivo UV zračenja

 

Преузмите андроид апликацију.