Рафови у продавницама преко ноћи постали празни. Управо због тога што су многи у својим домовима направили залихе, није лоше знати колико брашно може да траје и како изгледа када се оно поквари.
Иако је брашно топлински обрађена намирница те само по себи садржи мали део влаге, с брашном је такође потребно правилно руковати.
Обично брашно најбоље је употребљавати 6-8 месеци након исписаног датума, док је целокупно најбоље употребљавати 4-6 месеци након истог.
Како би продужили рок трајања брашну, можете да га држите у фрижидеру или чак замрзивачу. Чувањем брашна у фриждеру можете да му продужите рок и до годину дана, док га држањем у замрзивачу можете продужити и до две-три године.
Битну улогу игра и врста брашна, а најдруже траје оно обично бело, док оно са целовитим зрном – укључујући и интегрално, има краћи рок.
Како изгледа покварено брашно?
Један од најбољих показатеља да се брашно покварило је мирис. Уколико уочите да је брашно попримило мирис – углавном ужегао, то је вероватно знак да се од њега морате опростити, па чак и ако рок показује другачије.
Вреди и супротно, ако је рок истекао, но брашно и даље нема никаквог мириса – можете да наставите да га користите неко време.
Знак да се брашно покварило може да буде и када оно промени боју или се појаве плесан или мољци.
До појаве мољаца углавном доводе влажност или високе температуре, но чак и ако брашно спремите на тамно место у шпајзу, нисте завршили свој посао. Најбоља опција да га заштитите од инсеката и плесни је да га не држите у папирним врећицама, већ да брашно чувате у затвореној тегли или фриждеру.
Потребно је да то буде суво и тамно место.
Топлота и сунчева светлост могу да покваре брашно и раније него што пише на полеђини паковања, стога се потрудите да је удаљено од рерне или других извора топлоте и светлости.
Преузмите андроид апликацију.