Почетна > Србија
Србија

Ваучери – велики стимуланс развоју домаћег туризма

За мање од два дана подељено је свих 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, док су међу изабраним дестинацијама најзаступљеније бање.
Фото: WikimediaCommons

Подела ваучера велики је стимуланс развоју домаћег туризма, због чега је та мера настављена и ове године, наводе из Министарства туризма и омладине. Напомињу да се то потврђује и кроз огромно интересовање и грађана и угоститеља, али и тиме што власници туристичких објеката који су радили у сивој зони сад прелазе у легалне токове.

Грађанима је на располагању укупно 100.000 ваучера, појединачна вредност им је 5.000 динара, а дају се за услуге смештаја у угоститељским објектима у трајању од најмање пет ноћења. Министар туризма и омладине Хусеин Мемић каже да ће ваучери моћи да се искористе до 20. новембра, али и да има једна новина у овој врсти субвенција за старије грађане.

Према његовим речима, влада ће у току године одлучити да ли ће повећати број ваучера, као што је то био случај 2022. када је издато укупно 350.000 ваучера.

Министар је навео да је прошле године од страних туриста највише било Руса, затим Турака, грађана БиХ и Немачке, али и да су ваучери оживели многе туристичке дестинације.

Мемић је истакао да су за ову годину буџетом планирана 822 милиона динара за туризам, што је 20 одсто више него прошле године, те најавио и значајно улагање у туристичку инфраструктуру Војводине.

Према подацима ресорног Министарства, до сада је међу пријављенима највише пензионера, више од половине.

Субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима не може се остварити у месту пребивалишта, док студенти не могу да користе ваучер ни у месту студирања.

Мемић: Подељено свих 100.000 туристичких ваучера

Преузмите андроид апликацију.