Почетна > Свет
Свет

Вашингтон и Пекинг: Искрени и конструктивни разговори, настављамо дијалог

Недавни састанци високих америчких и кинеских званичника у Кини остављају оптимистичан утисак, а обе стране су сагласне да одрже комуникационе линије, саопштили су Вашингтон и Пекинг, преноси Ројтерс.
Фото: Pixabay/12019

Изјаве из Вашингтона и Пекинга о састанку помоћника државног секретара САД за источну Азију и Пацифик Данијела Критенбринка и заменика министра спољних послова Кине Ма Џаосјуа у понедељак су позитивне, а разговори се описују као искрени и продуктивни.

Две стране имале су „искрену, конструктивну и плодну“ комуникацију о унапређењу кинеско-америчких односа и целисходном управљању разликама, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.

Стејт департмент је у понедељак саопштио да су „две стране имале искрене и продуктивне разговоре као део текуц́их напора да се одрже отворене линије комуникације и да се надогради недавни дијалог на високом нивоу између две земље“.

Непосредно пре него што је Критенбринк стигао у Пекинг у недељу, америчка морнарица је известила о „небезбедној интеракцији“ у суботу, када је кинески ратни брод прешао испред америчког разарача у Тајванском мореузу, наводи Ројтерс.

Критенбринкова посета је уследила и након одбијања Пекинга прошле недеље да се састану амерички минстар одбране Лојд Остин и његов кинески колега Ли Шангфу.
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена инсистира на јачању ангажмана са Кином, пошто су се односи две највец́е светске економије погоршали због неслагања око питања Тајвана, који Пекинг сматра својом територијом, и војних активности у Јужном кинеском мору.

Egipat će učiniti sve što može da pomogne u okončanju krize u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.