Почетна > Свет
Свет

Вархељи: Западни Балкан геостратешки приоритет више него икад

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да је Западни Балкан у време украјинске кризе више него икада геостратешки приоритет за Европску унију и поручио да је потребно убрзати процес проширења овог региона и претворити његову европску перспективу у реалност.
Фото: Wikimedia Commons/ European Parliament

Вархељи је у видео поруци на конференцији цивилног друштва Западног Балкана, која је одржана у Прагу на тему „Омладинска политика на Западном Балкану – суштински елемент за будућност региона и Европе“, рекао да „живимо у прилично турбулентним временима“ и указао на изазове са којима се ЕУ суочава.

„Поред социо-економских изазова које представља криза ковида, са којима још покушавамо да се ухватимо у коштац, рат Русије у Украјини постепено ескалира ниво разарања, а број погинулих у Украјини експоненцијално расте. Ова агресија мора да се заврши!“, рекао је Вархељи, а објављено је на званичном сајту ЕУ.

Додао је да „усред ове кризе, док покушавамо да ублажимо разорне последице овог рата, Западни Балкан је за нас постао геостратешки приоритет више него икада“.

„Стога, са више фокуса, морамо наставити да радимо са нашим партнерима са Западног Балкана како бисмо убрзали њихов европски пут и њихову европску перспективу претворили у стварност. У нашем је заједничком интересу да убрзамо њихове процесе проширења, при чему је перспектива ЕУ главна покретачка снага за хитно потребне реформе“, подвукао је Вархељи.

Он је додао да је подршка ЕУ изграђена око Економског и инвестиционог плана за западни Балкан.

„Овај Економско-инвестициони план је инвестициони пакет од 30 милијарди евра, што је једна трећина БДП-а целог региона. Верујем да овај план има потенцијал да трансформише регион и донесе просперитет његовим људима који досад није виђен. Нудимо изградњу путева, снабдевање енергијом и развој дигиталне економије. Подржавамо и образовање“, поручио је Вархељи.

Нагласио је да је заједничка примена овог плана најбољи начин да се убрзају европске интеграције и понуди атрактивна будућност за младе генерације у региону.

„Без младих нема будућност“, констатовао је Вархељи.

Вархељи је рекао да је ова година током које се прославља Европска година младих прилика да се покаже „како можемо да градимо модерне економије и инклузивна друштва, где млади људи имају прилику да се развијају, комуницирају и активно учествују у стварању бољег региона“.

„Има пуно тога да се уради. У просеку, стопа незапослености 2021. године на Западном Балкану износила је 13,7 одсто. Ово је веома висока цифра ако је упоредим са ЕУ. Гледајући податке, такође смо видели да је стопа незапослености младих запањујућа. Скоро 35 одсто младих је незапослено, што значи да не могу да нађу посао, можда зато што нема посла или можда зато што вештине које имају нису оне које су потребне привреди.Стога, Европска унија посебно гледа на те програме и средства за решавање ове ситуације“, поручио је он.

Putin: Zapad je oduvek želeo raspad Rusije, ali neće to dočekati

Преузмите андроид апликацију.