Почетна > Свет
Свет

Вархељи: Вратила се воља за проширењем ЕУ

Европски комесар за политику суседства и проширења Оливер Вархељи изјавиио је данас да се вратила воља за проширење Европске уније. Рат Русије против Украјине отрезнио је дебату око процеса проширења ЕУ и показао потребу да се убрзају процедуре, које је у суштини зауставила претходна Комисија, рекао је Вархељи у ексклузивном интервјуу за бриселски портал Еурактив.
Фото: Unsplash/Markus-Spisk

„Ми Европљани сада не само да схватамо, већ смо и спремни да то испунимо, Европа неће уживати у безбедности, стабилности и просперитету без потпуне интеграције Западног Балкана”, казао је он, преноси Танјуг.

Према његовим речима, последњих година било је мало жеље за проширењем унутар ЕУ, а неке државе чланице позвале су на реформу ЕУ пре него што приме нове чланице.

„Не заборавите, преузели смо (мандат) од Европске комисије која је рекла ‘нема проширења’ – штета је учињена”, рекао је Вархељи, додајући да је у другој половини свог мандата Јункерова комисија схватила да је то стратешка грешка.

Он је навео да сада постоји јасна политичка воља која није увек била очигледна.

Србија, кандидат за ЕУ од 2009. године, одржава блиске везе са Кремљом током 10-огодишње владавине председника Србије Александра Вучића и оклева да се придружи увођењу санкција Русији упркос притисцима Запада, навео је бриселски портал.

Упитан да ли би ЕУ била заинтересована да убрза приступне процесе са Београдом, Вархељи је рекао да је „Србија увек имала веома посебне односе са Русијом”.

„Оно што видимо из Србије јесте да је у веома тешкој ситуацији, због своје рањивости када је у питању снабдевање енергијом и због несређеног безбедносног оквира”, рекао је он, истичући да је земља скоро у потпуности зависна од руског гаса и да су њене главне енергетске компаније у већинском руском власништву.

Али упркос забринутости око усклађивања, Вархељи је рекао да је било и позитивних знакова у последњих неколико месеци, а један од њих је и гласање Србије у складу са Западом у Генералној скупштини УН о Украјини.

„Желимо да Србија буде наш савезник, потребно нам је да се Србија солидарише са нама и да буде на нашој страни, али такође, морамо да разумемо њен став када нешто тражимо од ње”, казао је Вархељи, који се суочио са критикама због покушаја да подстакне кампању Београда за чланство у ЕУ упркос забринутости везаних за владавину права.

Србија прави мале кораке и треба да дозволимо да се ти кораци остваре, дода је.

„Јер ако то не учинимо, онда добијамо управо супротно од онога што желимо да постигнемо”, казао је Вархељи, наговештавајући да превише отворен притисак на Београд на одређеним позицијама може изазвати „губитак Србије”.

Према његовим речима, многе државе чланице желе да виде више солидарности из Србије.

„И надам се да ће то постепено доћи из Београда, јер је Београд на европском путу; то је земља кандидат”, нагласио је Вархељи.

Kim Džong Un šalje građevince u Donbas

Преузмите андроид апликацију.