Почетна > Бизнис
Бизнис

Вархељи посетио предузеће „Електромрежа Србије“

Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије је изузетно важан пројекат за Србију који ће додатно продубити придруживање Србије ка ЕУ, изјавио је вечерас европски комесар за проширење Оливер Вархељи, приликом обиласка ЈП „Електромрежа Србије“, чиме је уједно започео своју посету нашој земљи.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Том приликом, одржана је презентација о овом пројекту којој су, осим Вархељија, присуствовале министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад…

Вархељи је рекао да ће захваљујући пројекту Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије два пута брже моћи да се обавља трговина електричном енергијом између Србије и ЕУ.

„Ових дана енергетика је свима на уму и не увек у позитивним конотацијама с обзиром на безбедност енергетског снабдевања. Управо овим пројектом ми ћемо проширити капацитете мреже, а самим тим појачати и безбедност снабдевања“, рекао је Вархељи.

Он је рекао да овај „електрични аутопут“ представља основу за зелену економију и напоменуо да се, када је реч о зеленој економији, не мисли само на гас, већ и на то како да се поспеше и повећају обновљиви изворе енергије захваљујући којима ће моћи да се генерише електрична енергија, те истакао да се без брзог преносног система неће моћи у довољној мери да се искористие капацитети тих извора.

„Све ово се уклапа и у енергетски безбедносни пакет који смо спремили за Западни Балкан у контексту целокупоне енергетске кризе са којом суочавамо јер у томе смо заједно и заједно треба и да пронађемо решење, а ово је део тог решења“, рекао је Вархељи.

Зато му је, каже, драго што ЕУ може поново да улаже у новац у овакве пројекте, те истакао да је, када је у питању пројекат Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије, реч о износу од 31 милион евра бесповратних средстава.

„Али, ту није крај са овим пројектом. Надам се да ћемо успети да убрзамо његову реализацију зато што ће самим тим Србија моћи да брже да дође до већег броја обновљивих извора енергије, а самим тим и мање се ослањати на загађиваче као што је угаљ“, рекао је Вархељи.

Министарка Ђедовић је рекла да је снажна мрежа нешто што је неопходно Србији да би могла да смањи штетне гасове и да има више обновљивих извора енергије у систему.

„Такође, веома нам је битно да се повежемо са уседним државама боље и снажније да би могли више електричне енергије да размењујемо, надамо се да је и извозимо јер планирамо да подигнемо наше производне капацитете пројектом пројекатом Трансбалканског коридора, у чему нам помаже ЕУ, али и Република Немачка и Немачка развојна банка и са донацијама и са повољним финанасијским средствима“, рекла је Ђедовић.

Додала је да је циљ овог пројекта да се повежемо са Босном и Херцеговином, Црном Гором, али и са Румунијом и Италијом.

Додала је да „Отворени Балкан“ није само сарадња и повезивање трговинско већ и по другим основама, те истакла да у оквиру нашег региона морамо да се повезујемо и енергетски, пре свега да би наше снабдевање струјом било снажније, сигурније и безбедније.

Зато је толико важан овај пројекат, истакла је Ђедовић и додала да је „Електромрежа Србије“ до сада урадила одличан посао јер је успела да део пројекта успешно реализује, а да ће се са другим делом пројекта наставити.

„Већ смо се повезали са Румунијом, наставићемо повезивање са Босном и Херцеговином и са Црном Гором“, рекла је Ђедовић и захвалила на подршци коју примамо од наших европских партнера.

Švajcarska zamrznula rusku imovinu vrednu 7,9 milijardi dolara

Преузмите андроид апликацију.