Почетна > Свет
Свет

Вархељи: Мишелова порука добродошла, али проширење није питање датума

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи оценио је данас у Толеду да је најава председника Европског савета Шарла Мишела о могућем проширењу Европске уније 2030. године добродошла, али је поручио да то није питање датума, већ воље и резултата.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Коментаришући изјаву Мишела да Европска унија мора да буде спремна на проширење до 2030. године, укључујући на земље Западног Балкана, Вархељи је рекао да је Европска комисија увек била спремна да изнесе било који предлог који би до тога довео.

„Ако је ово порука Европског савета да жели да се коначно укључи и направи велики скок како би дошло до проширења, то су добродошле вести. Мислим да питање проширења није питање датума, већ питање воље и испуњења предуслова са стране ЕУ, али и са стране земаља партнера на западном Балкану или три кандидата за чланство“, поручио је Вархељи у изјави пред почетак неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у Толеду.

Додао је да је Европска комисија спремна да изнесе сваку врсту предлога да би до тога дошло, што ће се видети већ на неформалном самиту у Гранади у Шпанији, почетком октобра.

„Тада намеравамо да дамо садржајне предлоге, укључујући мапу пута, који ће убрзати не само институционалну већ и стварну интеграцију народа и економија у ЕУ. Да би то постало стварност, треба да наставимо да напредујемо и донесемо сваку одлуку која се може донети, без обзира на то колико је мала или колико је велика“, навео је Вархељи.

Мишел је раније ове недеље током Бледског стратешког форума рекао да је његова процена да Европска унија и Западни Балкан до 2030. године треба да буду спремни за проширење реалан, али амбициозан циљ.

То је први пут да је лидер неке од институција ЕУ био тако јасан у вези са датумом евентуалног пријема нових чланица ЕУ.

Мишел је рекао и да су се на последњем састанку Европског савета у јуну сви лидери сагласили да ће се о проширењу разговарати на самиту у Гранади и објаснио да ће Европска комисија потом представити извештај о проширењу, који ће бити основа за дебату и доношење одлука на редовном састанку у Бриселу у децембру.

Voz u Italiji usmrtio pet radnika na pruzi

Преузмите андроид апликацију.