Почетна > Бизнис
Бизнис

Ванвеб обновио лансирања, послали 36 сателита у орбиту

Британска технолошка компанија „Ванвеб“ (OneWeb) послала је данас у орбиту 36 сателита, што је прекретница која треба да јој омогући да ове године започне са увођењем комерцијалне интернет услуге у областима северне хемисфере.
Фото: Pixabay

„Ванвеб“, који већ има више од 200 сателита у орбити као део напора да обезбеди глобалну интернет услугу, саопштио је да ће му данашње лансирање са руског Далеког истока омогућити да понуди своје услуге северно од 50 степена географске ширине, преноси Ројтерс.

Према саопштењу ради се о подручјима Велике Британије, Аљаске, Северне Европе, Гренланда, Исланда, континенталног дела САД и Канаде која би требало да имају пуну повезаност.

Сателите је у орбиту избацила ракета „Сајуз“ са руског космодрома „Васточни“. Ракета је на себи имала поруку „Поздрав за Северни пол“, саопштио је Ванвеб.

Компанија је обновила лансирање сателита у децембру, након што је изашао из банкрота, улогом од милијарду долара у капитал од конзорцијума британске владе и индијске компаније „Bharti Airtel„.