Почетна > Свет
Свет

Ванг: Пацифички регион не треба да буде исувише анксиозан

Кинески министар спољних послова Ванг Ји апеловао је на пацифички регион да не буде „исувише анксиозан“, након што састанак на Фиџију са његовим колегама из 10 острвских држава није довео до свеобухватног трговинског и безбедносног саопштења.
Фото: Танјуг/Leon Lord/Fiji Sun via AP

Ванг је угостио колеге из пацифичких земаља, на диплпматској турнеји по региону, где су амбиције Пекинга за шире безбедносне везе изазвале забринутост међу савезницима Америке, пренео је Ројтерс.

Нацрт о трговинском и безбендосном споразуму изазвао је противљење бар једне земље, Савезних држава Микронезије, према писму које је доспело до јавности прошле недеље, подсећа британска новинска агенција.

Након састанка, на којем су још били и Самоа, Тонга, Кирибати, Папуа Нова Гвинеја, Вануату, Соломонска Острва, Ниуе, Ванг је рекао да су се државе сложили око пет области сарадње, али ће бити потребне даље дискусије како би се дошло до јачег консензуса.

Пет области око којих су се сложили укључују економски опоравак након пандемије ковида, као и нове центре за пољопривреду и одговор на катастрофе, али се нису сложили око безбедности.

SZO: Majmunske boginje su umereni rizik za javno zdravlje

Преузмите андроид апликацију.