Почетна > Бизнис
Бизнис

Ваљаоница бакра стратешки важна за Србију

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић обишао је данас Ваљаоницу бакра Севојно и истакао да се у овој компанији која запошљава 1200 радника стално повећава производња, а повећавају се и плате што је оценио као изузетно важно и за Ужице и за Златиборски округ, али и стратешки важно за целу Србију.
Фото: Unsplash/radragon

„Није никаква тајна да рат на истоку Европе, енергетска криза и други изазови који прате политичку нестабилност на глобалном нивоу утичу на све индустрије, а без индустрије нема перспективе, нема индустријског раста”, рекао је Момировић.

Он је додао да ће држава наставити да подржава инвеститоре да наставе са улагањима и производњом у овој изузетно важној компанији. „Мислим да смо лоцирали кључне изазове. Ваљаоница је доста ослоњена на неке друге компаније које се баве рударском индустријом у нашој земљи.

Заједничком акцијом ћемо довести до тога да још више подржимо индустрију у Златиборском округу”, додао је Момировић. Деско Никитовић из Ваљаонице бакра рекао је да је разговарано о важним инфраструктурним пројектима из области енергетске ефикасности.

„Ми планирамо велику соларну електрану која ће бити изграђена у овој фабрици.

Разговарали смо око цене струје и других енергената који су битни за пословање ове фабрике, али и о другим инфраструктурним пројектима које смо раније са министром покренули док је био министар саобраћаја, нпр о решавању проблема за укључење са магистрале”, рекао је Никитовић и додао да је било речи и о царинској зони која је кључна за овај регион и која би могла још да се прошири и унапреди.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић истакла је да је поносна што једна оваква компанија послује управо у Ужицу.

„Град Ужице је у претходном периоду био неколико пута у посети овој компанији и договорили смо се за неколико пројеката које треба заједно са њима да реализујемо и ту смо увек да дамо подршку за решавање неких добрих идеја, предлога и пројеката”, истакла је градоначелница Ужица и додала да ће и долазак аутопута убрзати инвестиције у граду и целом округу.

Ваљаоница бакра из Севојна извози око 85 дсто својих производа она је стратешки вазна за Србију, јер комплетно снабдева наменску индустрију, чак 40 одсто производње одлази у наменску индустрију, а план је да те бројке буду још веће.

Пословање прошле године је било веома успешно, запошљавају 1200 радника, а само прошле године примљено је 120 нових, преноси Танјуг.

U EU smanjena upotreba gasa za gotovo 20 odsto

Преузмите андроид апликацију.