Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Вајда о Новаковој депортацији: Дуго нисам видео такву неправду

Марјан Вајда, главни тренер Новака Ђоковића, први пут се огласио после скандала у којем је његов пулен био жртва, због чега је морао да напусти Аустралију.
Фото: Танјуг/AP/Mark Baker

Ђоковић је депортован из Аустралије и онемогућено му је учешће на првом гренд слему у сезони, пошто му је, одлуком министра за имиграције Алекса Хока, коју је потом потврдио и Федерални суд, поништена виза. Вајда је истакао да је Новак обележен, али да је до сада показао да је ментално довољно јак да превазиђе проблеме са којима се сусрео.

Вајда, који овога пута није путовао са Новаком у Мелбурн, за словачки магазин Актуалити, говорио је о ситуацији у којој се деветоструки шампион нашао и прво образложио зашто се до сада није оглашавао.

„Морао сам да се смирим јер и даље не разумем то што су му урадили, дуго нисам видео такву неправду. Уз то, медији су великим делом криви јер су манипулисали информацијама. У Аустралији поготово, константно су подгревали став против Ђоковића“, рекао је Вајда.

Човек који је читаву каријеру са Новаком не може ни да замисли како се осећао српски шампион јер, како признаје, сâм је имао великих проблема да из Братиславе слуша вести.

„Не знам како бих се понео да сам био тамо. Чак и овде, код куће у Братислави, нисам добро спавао и нисам веровао да таква ствар може да се догоди. Сви знају да је путовао само са једним циљем – да одбрани трофеј на првом гренд слем турниру у сезони.“

Подвукао је да је Ђоковић жртва политичког процеса, али је и оптужио медије, посебно аустралијске, за ширење погрешних информација и нарушавање његовог угледа.

„Не могу ни да замислим како му је било, вероватно је много патио. Поднео је све, али обележили су га, био је то политички процес. Имаће значајне последице, неће бити лако вратити се. Био је то и упад у његову приватност.“

Вајда је причао и о томе да Новак није крив што Аустралија дневно има по 100.000 новозаражених, о чињеници да су многи тенисери остали неми да јавно подрже колегу, као и да му није јасно зашто су челници у Француској већ сада објавили да невакцинисани играчи вероватно неће моћи да наступају на Ролан Гаросу.

Главно је питање шта ће се дешавати са каријером најбољег тенисера света, а иако није сигуран, Словак верује да Ђоковић није завршио.

„Нисам се чуо с њим откад је дошао у Београд. Нико не зна. Јасно је да га је ово погодило ментално, болеће га дуго и биће му тешко да све ово избаци из главе. Ипак, познајем га, веома добро, Новак је јак, одлучан и још није рекао последњу реч у тенису“, закључио је Вајда.

Đoković odlikovan ordenom Nikole Tesle

Преузмите андроид апликацију.