Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уз само један састојак из кухиње, пасуљ уопште не морате потопити преко ноћи

Иако уживамо док једемо пасуља, сви знамо да може изазвати надимање. Главни кривац за ово је фитинска киселина, природна компонента пасуља, која отежава варење и узрокује да се многи људи осећају тешко и надуто након оброка.
Фото: Pixabay/JanNijman

Фитинска киселина је природни састојак многих намирница биљног порекла, као што су грахорица, житарице и махунарке.

Главни је облик складиштења фосфора и других минерала у биљкама и учествује у развоју стабљика, плодова и семена.

На срећу, постоји неколико начина да се решите тог непријатног осећаја. Најпознатији од њих је – намакање пасуља преко ноћи или прокувавање пасуља пре кувања.

Ако сте заборавили да потопите пасуљ или сте се касно сетили да сте хтели да скувате ту чорбицу, може вам помоћи и босиљак.

Додајте мало свежег босиљка у пасуљ (или ставите суви босиљак у куглицу за чај).

Овај зачин не само да побољшава укус пасуља већ је и изузетно ефикасан против надимања.

Босиљак помаже код проблема са цревима, смирује желудац и упале, због својих карминативних својстава спречава стварање гасова у цревима и омогућава ослобађање организма од вишка течности.

Постоји још неколико начина да помогнете да чорба од пасуља боље седи на стомаку и цревима.

У воду у коју потапате пасуљ можете додати мало сирћета или лимуновог сока да убрзате процес, а можете и потопити пасуљ у сурутку, па ћете отпустити још већи проценат фитинске киселине.

Da li znate kako pravilno čuvati beli luk?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке