Иако уживамо док једемо пасуља, сви знамо да може изазвати надимање. Главни кривац за ово је фитинска киселина, природна компонента пасуља, која отежава варење и узрокује да се многи људи осећају тешко и надуто након оброка.
Фитинска киселина је природни састојак многих намирница биљног порекла, као што су грахорица, житарице и махунарке.
Главни је облик складиштења фосфора и других минерала у биљкама и учествује у развоју стабљика, плодова и семена.
На срећу, постоји неколико начина да се решите тог непријатног осећаја. Најпознатији од њих је – намакање пасуља преко ноћи или прокувавање пасуља пре кувања.
Ако сте заборавили да потопите пасуљ или сте се касно сетили да сте хтели да скувате ту чорбицу, може вам помоћи и босиљак.
Додајте мало свежег босиљка у пасуљ (или ставите суви босиљак у куглицу за чај).
Овај зачин не само да побољшава укус пасуља већ је и изузетно ефикасан против надимања.
Босиљак помаже код проблема са цревима, смирује желудац и упале, због својих карминативних својстава спречава стварање гасова у цревима и омогућава ослобађање организма од вишка течности.
Постоји још неколико начина да помогнете да чорба од пасуља боље седи на стомаку и цревима.
У воду у коју потапате пасуљ можете додати мало сирћета или лимуновог сока да убрзате процес, а можете и потопити пасуљ у сурутку, па ћете отпустити још већи проценат фитинске киселине.
Преузмите андроид апликацију.