Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Уз ПресПре(трес) учи се о основама новинарства

Радионица новинарства „ПресПре(трес)” одржана је у позоришној сали Новосадског дечјег културног центра у оквиру манифестације „Дечја недеља”.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Гости су били ученици петог разреда ОШ „Свети Кирило и Методије” који су сазнали нешто више о конвенцији о правима детета, те су и сами давали предлоге која права су им неопоходна.

„Као ментор и вођа радионице, имала сам потребу школарцима да кажем нешто више о њиховим правима“,  рекла је уредница листа за децу „Невен” Јелена Допуђ.

„Из њихових одговора сам закључила да они и те како знају шта је за њих најбитније. Можда не знају најбоље начин како могу то да остваре, али о тој теми би требало више да науче на часовима грађанског васпитања. Често своја права замене са њиховим жељама, па су углавном истицали да треба да имају право да тренирају спорт који они желе, иако им је то већ омогућено.“

Она додаје да је у групи било и доста деце руске националности који су за кратко време прилично добро савладали српски језик, те су се добро уклопили. За разлику од наше деце, њихове жеље о правима детета су сада нешто другачије, па им је из разних разлога ускраћено много тога, а сигурно је најактуелније право на слободно кретање.

Током трајања радионце, основци су били живахни и активно су сарађивали у разговору са ментором. Међу њима је и Филип (10) који каже да је научио више о дечјим правима и да је за њега најважније да тренира спорт који жели, а то је кошарка. Његова другарица Дуња (11) каже да јој је на радионици било забавно и да је као пример навела право на образовање и школовање.

Радионице овог типа почеле су да се одржавају током традиционалне дечје манифестације „Распустилиште”, која наредне године пуни 40 година. На серији радионица „ПресПре(трес)” учествују деца старија од 10 година, што значи да би требало да знају да пишу и да читају како би им биле представљене основе новинарства. Овог лета, група од око двадесетак учесника редовно је долазила на радионице, те су извештавали са догађаја који су се одржавале током „Распустилишта”. Они су озбиљно схватили свој задатак и у сарадњи са ментором и гостима уредили „Распуштене новине”. Радионица „Преспре(трес)” биће настављена и у наредном зимском периоду.

Međunarodni plivački miting “Zmaj 2022“ na zatvorenom bazenu SPENS-a

Преузмите андроид апликацију.