Почетна > Нови Сад > Актуелно
Актуелно

Уводе се рестрикције пијаће воде за сремску страну града

Током јучерашњег дана, а поготово у вечерњим сатима забележена је абнормална потрошња пијаће воде која је угрозила редовно водоснабдевање корисника.

Иако је Фабрика воде радила без застоја и производила максималне количине воде за пиће, а рени бунари и пумпе потискивали изнад пројектованог капацитета, нерационална потрошња онемогућила је стабилан притисак у дистрибутивном систему, је ЈКП Водовод и канализација.

Фото: Pixabay/Alexas_Fotos
Енормни скок ненаменске потрошње забележен је на сремској страни града где је регистровано више од 40 одсто утрошене пијаће воде у односу на уобичајене параметре.

Због тога током претходне ноћи суграђани на бачкој страни града у појединим периодима нису имали воду.

То се поготово манифестовало на рубним деловима мреже и у граду на вишим спратовима зграда које немају хидропак.

Иако је ЈКП “Водовод и канализација” почетком седмице апеловало на рационалну потрошњу и упозорило да сремска страна града неодговорно троши воду, стање на терену се није побољшало.

Да би смо заштитили систем и обезбедили довољне количине воде за све суграђане ЈКП “Водовод и канализација” је приморано да уведе рестрикције у водоснабдевању, каже се у саопштењу.

Данас без воде ће бити део Сремске Каменице (од центра ка Дунаву), Поповица, Парагово, Чардак, Боцке, Главица, Лединци, Торине, Липарије и Сремски Карловци, у периоду од 20 часова до 05 сати.

Напомињемо да ће институције од виталног значаја које се налазе у горе наведеним насељима све време имати воду.

Такође, смањен притисак ће имати корисници у Буковцу, Каћу, Ковиљу и Будисави. Уколико се ова мера покаже учинковитом рестрикције ће се обуставити кад се систем водоснабдевања стабилизује.

Још једном апелујемо на грађане да прерађена вода у Фабрици воде која долази до крајњих корисника, искључиво се користи за пиће, санитарне потребе и кување и то сви треба да имамо на уму.

Фото: Pixabay/Skitterphoto

ЈКП „Водовод и канализација” наглашава да активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.