Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Увек оперите нову одећу пре ношења, посебно доње рубље, кажу стручњаци

Према новим истраживањима ако нову одећу обучете, а нисте је претходно опрали, своје тело излажете бројним опасностима од добијања бактерија и гљивица, наводе стручњаци.
Фото: Pexels/Ron Lach

Истраживање објављено у The Derm Rewiew показало је да скоро трећина људи не пере нову одећу пре него што је обуче, па чак ни доњи веш јер га сматрају чистим због паковања.

Биохемичар Ели Меклеман истраживала је у својој студији 1061 људи, и 31 одсто је признало да никада не пере доњи веш пре првог ношења.

„Та навика може имати озбиљне последице на здравље коже, укључујући контактни и надражујући дерматитис, као и различите гљивичне и бактеријске инфекције“, истакла је Ели Меклеман.
Фото: Unsplash/Jаson Briscoe

Опасно је носити и неопран грудњак, јер га пуно жена проба по радњама, а запослени у продавници робу дирају прљавим рукама.

„То може бити посебно опасно за мајке које доје своју децу, јер су осетљиве на маститис и инфекције дојки“, упозорава биохемичарка.

Истиче да је потребно опрати сву купљену одећу због иритације коже коју имају боје одеће.

„Важно је да су људи свесни ризика неопране одеће, као и пробаних ципела, све је потребно опрати или дезинфиковати“, закључила је биохемичарка Ели Меклеман.

Najčešće greške koji svi pravimo kod pranja veša, a da ih nismo svesni

Преузмите андроид апликацију.