Почетна > Свет
Свет

Утростручен промет путника на аеродрому Дубаи у трећем кварталу

Главни аеродром у Дубаију, ДXБ, повећао је прогнозу броја путника за ову годину за 1,5 милиона на 64,3 милиона, пошто је у трећем кварталу забележио троструко већи путнички промет у односу на исти период прошле године, изјавио је Пол Грифитс, генерални директор те ваздушне луке.
Дубаи аеродром
Фото: Танјуг/АР/Adam Schreck

ДXБ, велика међународна ваздухопловна лука, опслужила је скоро 18,5 милиона путника у периоду јул-септембар 2022, у односу на 6,7 милиона у истом периоду прошле године, рекао је Грифитс за Ројтерс.

„Оптимисти смо да ће четврти квартал бити још бољи од трећег, јер бројке које сада видимо премашују наше пројекције“, навео је он, додајући да се „изузетно појачао“ саобраћај од једне до друге дестинције.

Прогноза путничког промета за целу 2022. годину је подигнута на 62,8 милиона путника са 62,4 милиона, укључујући резултате у трећем кварталу.

Аеродром у Дубаију, чији је максимални капацитет 118-120 милиона путника, предвиђа да ће путнички пртомет достићи 77,8 милиона путника следеће године и око 93,3 милиона у 2025, рекао је Грифитс.

Туристичка индустрија Дубаија се континурано опоравља од ковид пандемије захваљујући реализацији брзог програма вакцинације који је омогућио да се градови у УАЕ отворе брже у односу на већину других у свету, а опоравку је допринео и шестомесечни светски сајам Еxпо Дубаи 2022, који је завршен у марту ове године.

Поред тога, аеродром Дубаи профитира и од великог промета фудбалских навијача који бораве у тој метрополи на припутовањуза Катар, где се одржава Светско првенство у фудбалу.

Аеродром ДXБ је од почетка године до сада опслужио више од 46,3 милиона путника, што је пораст од 168 посто у односу на исти период годину дана раније, а тоистовремено представља око 72 процента путничког промета у упоредном периоду 2019. године, саопштено је из те ваздушне луке.

Razgovor ministara odbrane SAD i Kine o kriznoj komunikaciji

Преузмите андроид апликацију.