Почетна > Србија
Србија

Устоличење владике Методија у Ђурђевим ступовима у недељу

У недељу, 26. септембра, у манастиру Ђурђеви ступови, код Берана у Црној Гори, биће одржано устоличење изабраног епископа будимљанско-никшићког Методија, најавила је Епархија будимљанско-никшићка.
Фото: PrtSc/Острог Тв Студио/You Tube

Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводиће патријарх српски Порфирије, који ће у Црну Гору допутовати дан раније, 25. септембра, а свечани дочек ће му бити приређен у манастиру Ђурђеви ступови у 18 сати.

Владика Методије (име по рођењу Љубиша) Остојић рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву, од православних родитеља Милинка и Драгице (рођене Милићевић) као треће дете.

Осмогодишњу школу и прва два разреда гимназије завршио је Сарајеву одакле се услед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу, где је довршио гимназијско школовање.

Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, 2001., а годину касније дошао је у Цетињски манастир, где је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије (по Светом Методију Словенском).

За намесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, а у чин архимандрита је рукопроизведен на Петровдан 2013. , када је и дипломирао на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву, са дипломским радом на тему Васпитни значај монаштва.

Магистрирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015, а академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну, где је учио грчки језик и докторирао на Теолошком факултету тог Универзитета.

За епископа будимљанско-никшићког изабран је на овогодишњем мајском Сабору СПЦ, одржаном у Храму Светог Саве у Београду.

Отац Мијаило Бацковић уочи устоличења владике Методија каже да је велика радост то што је он наследник митрополита Јоаникија, који је из темеља обновио Епархију будимљанско-никшићку.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Он каже да је сваки сусрет са владиком Методијем велика радост и да „грли сваког човека са којима се сретне“, те је уз њега, како каже, и сам бољи човек.

Осврнуо се и на реакције које је у делу јавности изазвао недавни скок падобраном владике Методија на Капином пољу у Никшићу.

„Нема бојазни, јер шта год да владика Методије ради то ради професионално, па тако и тај скок падобраном, који је изазвао буру реакција и гласина које иду чак и дотле да кажу да је наш владика учествовао у рату у Сарајеву. Ми Срби смо небески народ па је природно да се, и физички, понекад спустимо са неба“, рекао је у шаљивом тону отац Мијаило за Радио Светигора.

Истиче да владика Метдије воли спорт, а спуштање падобраном је, каже, пре свега спорт.

 

Преузмите андроид апликацију.