Почетна > Бизнис
Бизнис

Успешан излазак Србије на међународно тржиште капитала

Министар финансија Синиша Мали оценио је ову емисију обвезница као веома успешну, јер показује да постоји поверење инвеститора у нашу земљу.
србије
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Република Србија емитовала је еврообвезнице деноминоване у доларима рочности пет и десет година. На тај начин прикупила 1,75 милијарди долара, уз рекордно интересовање страних професионалних инвеститора.

Они су том приликом показали интересовање за више од 11 милијарди долара, што је било шест пута више од понуде. Реч је о око 500 инвеститора, углавном америчких, међу којима су пензиони и хеџ фондови. Као и финансијске институције, потврдили су јуче из Министарства финансија.

У временима кад је због конфликта у Украјини новац све скупљи, те се земље задужују по много већим каматним стопама него што је то био случај претходних година. Србија је добила каматне стопе на нивоу држава које су чланице Европске уније и имају инвестициони рејтинг, што економисти оцењују као успех.

Нове обвезнице рочности пет година емитоване су у износу од 750 милиона долара по купонској стопи од 6,25 одсто и финалној каматној стопи у еврима. Која након реализације хеџинг трансакције износи шестомесечни еурибор увећан за 2,9 одсто.

Обвезнице рочности десет година емитоване су у износу од милијарду долара. По купонској стопи од 6,5 процената и финалној каматној стопи у еврима која износи шестомесечни еурибор увећан за 3,1 одсто.

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали оценио је ову емисију обвезница као веома успешну. Како је рекао, показује да постоји поверење инвеститора у нашу земљу.

Vlada Srbije: Srbija turistička destinacija u usponu, veliki rast broja noćenja

 

Преузмите андроид апликацију.