Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Ускоро већи број алармних сирена у Новом Саду – потребно унапређење градског система јавног узбуњивања

Нови Сад у будућности требало би да добије нови и гушће распоређени систем за јавно узбуњивање, а план детаљне регулације тог система од 4. септембра је на јавном увиду пред новосадском јавношћу.
Фото: Unsplash/Guillame Coue

На основу Акустичке студије за територију Града Новог Сада коју је израдио Саобраћајни институт „ЦИП“ и Институт Михајло Пупин „МП“ направљен је преглед постојећег стања овог система.

Тренутно је у Новом Саду инсталирано укупно 59 алармних сирена. Од њих, 51 је електрична, али исправне су само 42. Од 4 електронске исправна је само 1, а постоје и 4 пнеуматске од којих ниједна не ради.

Мање од 10% територије Новог Сада покривено је алармним сигналима постојећих сирена, што је мали проценат.

Како се наводи у документацији, распоред алармних сирена на терену условљен је захтевом акустичког покривања насељеног дела угроженог простора, затим условима смештаја опреме алармних сирена, условима енергетског дистрибутивног напајања и повољношћу решења телекомуникационих веза.

Алармне сирене постављају се на постојећим објектима јавне намене, али и на објектима који нису у јавној употреби, уколико је то неопходно и испуњавају услове.

Фото: ЈП „Урбанизам“

„Власници тих објеката су дужни да, без надокнаде, за потребе раног упозоравања, обавештавања и узбуњивања омогуће инсталирање сирена и других одговарајућих уређаја и средстава на тим објектима и омогуће приступ за њихово одржавање, уз уважавање мера заштите људи и животне средине“, наводи се у текстуалном делу плана.

Применом плана детаљне регулације мреже система за јавно узбуњивање Нови Сад ће добити алармне сирене на преко 100 локација.

Циљ израде и доношења Плана је, наводи се, да унапређењем постојећег и успостављањем савременог система за јавно узбуњивање, становништво и остали субјекти система заштите и спасавања на територији Града Новог Сада буду правовремено обавештени о надолазећој опасности и могућим последицама.

Овај план већ се налазио на раном јавном увиду у периоду од 8. новембра 2022. године до 22. новембра, и у току раног јавног увида није било примедби.

Комисија за планове Скупштине Града Новог Сада је на седници одржаној 8. јуна 2023 године исконтролисала нацрт плана генералне регулације мреже система за јавно узбуњивање, пре него што је он изложен на јавни увид.

Нацрт Плана детаљне регулације мреже система за узбуњивање на територији Града Новог Сада можете погледати на сајту ЈП „Урбанизам“, на овом линку.

Novi Sad se gradi: Radovi na rekonstrukciji kanalizacione mreže stigli do ulice Milice Stojadinović Srpkinje na Limanu 2 (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.