Почетна > Свет
Свет

Ускоро инјекција за лечење мамурлука

Амерички научници истражују да ли би се уз помоћ „инјекције за отрежњење” могло помоћи алкохолисаним пацијентима да се опораве од негативних последица мамурлука.
Фото: Pixabay/DarkoStojanovic
Истраживачи из Тексаса су лабораторијским мишевима убризгали „превелику” дозу етанола, што је еквивалент прекомерној конзумацији алкохола код људи.

Хемикалија је послала сигнал мозгу да се треба заштитити од штетног учинка алкохола, наводи Феникс магазин. Открили су да је мишевима са нижим природним нивоом хормона требало више времена за опоравак у односу на остале.

Показало се да велике дозе FGF21 „знатно убрзавају” процес отрежњења јер стимулишу мождане ћелије повезане са узбуђењем – чак и када се ниво етанола у њиховом телу променила.

Познато је даFGF21 штити од негативних учинака алкохола тако што га брже разграђује и стимулише мождане ћелије. Мишеви су тестирани на рефлекс усправљања и равнотежу након излагања етанолу.

Др Стивен Клив са тексашког универзитета рекао је како се нада да ће FGF21 бити користан у лечењу пацијената који стигну у болницу због акутног тровања алкохолом.

„Повећана будност пацијента увелико би нам користила у оваквим ситуацијама, најпре зато што бисмо избегли потребу за интубирањем, а треба подсетити да се пацијенти без свести могу угушити у властитој пљувачки, али и да бисмо убрзали процес процене и лечења осталих повреда које неретко настану истовремено”, рекао је.

Према његовим речима, научници су открили да јетра није укључена само у разградњу алкохола, него шаље и хормонски сигнал мозгу да се заштити од штетних учинака тровања, укључујући губитак свести и координације.

Orban: Rezultati predsedničkih izbora u SAD 2024. uticaće na situaciju u Ukrajini


Преузмите андроид апликацију.