Почетна > Бизнис
Бизнис

USB-C постао обавезан порт у ЕУ

Идеја о „једиственом пуњачу”, постоји скоро читаву деценију. Конкретни кораци ка законским оквирима који ће га успоставити започети су фебруара 2020-те, када је најпре закључено да је ради смањења е-отпада он неопходан, да би прошлог септембра било озваничено да ће то бити USB-C.

Бирократија је чудо, тако да до коначног решења има још да се чека. Утешно је да је јучерашњим споразумом између ЕУ Парламента и Савета ЕУ пружена каква-таква временска одредница пре него што одлука ступи на снагу.

Сви произвођачи телефона, таблет рачунара, дигиталних камера, слушалица, ручних конзола и е-ридера биће обавезни да се до јесени 2024. године повинују наредби и своје уређаје опреме овим портом. Осим жице, накнадне одредбе закона ће уређивати и стандарде о бежичним пуњачима, као и оне о брзом пуњењу. Процењено је да ће грађани ЕУ због ове одлуке годишње уштедети 250 милиона евра, а да ће се количина е-отпада смањити за 11 000 тона.

Већину великих произвођача телефона ово не тангира, јер су одавно прихватили USB-C. Чак и сада да се негде појави неки Микро УСБ, за две године ће засигурно исчезнути из употребе. Једини који ће морати да окрене своју политику је Епл. Од 241 милион ајфона колико прода широм света, 56 милиона је у Европи, што није занемарљив део. Шушка се да његови инжењери увелико експериментишу са Ц-ом. Такође, увек могу да укину све портове и форсирају бежично пуњење.

Приметићете да горе нису поменути лаптопи. То је због тога што ће њихова стандардизација бити нешто компликованија услед различитих енергетских прохтева. Стога је рок за произвођаче преносних рачунара нешто дужи, 40 месеци. „Немамо јасан технолошки стандард који може да подмири лаптопе између 100 до 240 вати”, изјавио је посланик Алекс Агиус Салиба и додао да ће се временом он појавити.

Kuprijanov: EU isporučeno 42,15 miliona kubnih metara gasa

Преузмите андроид апликацију.