Почетна > Србија
Србија

УСАИД: Подршка бољем грејању у Сомбору

У Сомбору је данас са јавно-комуналним предузећем (ЈКП) Енергана потписан први уговор о додели бесповратних средстава из фондова америчке организације УСАИД вредан 120.000 долара, а новац је намењен модернизацији и оптимизацији рада система за производњу и дистрибуцију топлотне енергије, и подразумева употребу софтвера ради уштеда у производњи.
Фото: Град Сомбор

Уговор је потписан у оквиру пројекта „Боља енергија“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а меморандум о додели бесповратних средстава потписали су директор пројекта „Боља Енергија“ Даниел Берг и директор ЈКП Енергана Ђурађ Милановић, саопштио је УСАИД.

„Средства из фондова УСАИД допринеће модернизацији и оптимизацији рада система за производњу и дистрибуцију топлотне енергије у ЈКП Енергана, а процена техничких стручњака је да би овим поступком могле да се постигну уштеде у производњи од 15 до 20 одсто на годишњем нивоу, смањујући тиме потребе за увозом гаса“, рекао је Берг приликом потписивања.

Директор ЈКП Енергана Ђурађ Милановић најавио је да ће нови софтвер почети са радом од 1. октобра.

„Софтвер ће радити на оптимизацији потрошње гаса, да кроз сложене рачунарске процесе ми успемо да трошимо нешто мање гаса, односно да будемо енергетски ефикаснији, а самим тим да грађани имају корист, односно да ће се исто грејати са мањом потрошњом гаса, да би уједно и рачун за гас био нижи“, објаснио је Милановић.

Пројекат „Боља енергија“ усмерен је на унапређење енергетске ефикасности на нивоу општина и на повећање употребе обновљивих извора енергије, истакли су из USAID.

Пројекат ће настојати да реши питање недостатка подстицаја као и ограничених инвестиција.

Vučić sa Stoltenbergom o situaciji na severu KiM

Преузмите андроид апликацију.