Почетна > Србија
Србија

Уручена награда 1.500.000-ом путнику воза Соко

У железничкој станици Прокоп данас је уручена награда Вељку Ђокићу, 1.500.000-ом путнику брзог воза „Соко“, који саобраћа на реалацији Београд-Нови сад.
Фото: Градске инфо

Ђокић је студент друге године Факултета организационих наука, каже да често путује и да му је воз „Соко“ олакшао пут од факултета до куће.

Уручењу награде јубиларном путнику присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и генерални директор Србијавоза Иван Булајић.

Милионити путник воза Соко пригодну награду је добио почетком септембра 2022. године.

Први брзи воз Соко реконструисаном пругом између Београда и Новог Сада почео је да саобраћај марта 2022. године.

Према подацима Србијавоза, до сада је том пругом од реконструкције превезено око 2,5 милиона путника.

Брнабић: Захваљујући улагањима у железницу нисмо емитовали 170.000 килограма CO2

Наставиће се улагање у железничку инфраструктуру, изјавила је данас премијерка која је присуствовала уручењу награде 1.500.000-ом путнику Соко, и додала да су таква улагања изузетно важна за заштиту животне средине.

„Ово је пар екселанс пројекат заштите животне средине и сви они који нам спочитавају да ништа нисмо урадили за заштиту животне средине и да не радимо довољно за унапређење квалитета ваздуха у Србији, не само у Београду, треба да знају да смо захваљујући брзом возу, али и свим возовима који саобраћају на тој релацији уштедели, односно нисмо емитовали преко 170.000 килограм угљен диоксида“, рекла је Брнабић новинарима.

Она је истакла да не постоји већа инвестиција у квалитет и заштиту ваздуха од модернизације железничке пруге.

„И они који кажу да ништа нисмо урадили то кажу зато што не разумеју цео концепт и шта све значи инвестиција у заштиту животне средине“, истакла је Брнабић.

Према њеним речима, воз Соко је превезао 1,5 милиона путника, додајући да је та железница опслужила више од 2,6 милиона људи.

„Ово је ново лице Србије, лице једне напредне, просперитетне Србије и ово је само почетак. Настављамо са инвестицијама у железничку инфраструктуру“, рекла је Брнабић.

Агенција „Фич“ потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+

Преузмите андроид апликацију.