Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Уручена књижевна награда „Дејан Медаковић“ Емиру Кустурици

У Градској кући у Новом Саду данас је уручена књижевна награда „Дејан Медаковић“ Емиру Кустурици који је понео титулу овогодишњег добитника.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
Стручни жири за доделу награде са којим је руководио Бошко Сувајџић донео је једногласну одлуку да признање издавачке куће „Прометеј“ за 2022. годину додели Емиру Кустурици за његово књижевно дело „Видиш ли да не видим“, које је објавила Српска књижевна задруга.

„Жири је оценио да постоји подударност између Дејана Медаковића и Емира Кустурице, а то је осећање правдођубивости и љубави према властитом народу. Остало је у сфери имагинације“, написано је у образложењу, наводи Танјуг.

Поводом награде „Дејан Медаковић“, како преноси Танјуг, Емир Кустурица је изјавио следеће:

„Ми живимо у једном нечасном и тешком времену. Како би ово било могуће да индивидуа, човек који је био страсни истраживач и писац није обележио своје време и оставио нам траг па се ми срећемо сад и добијамо награде које носе његово име.  Пошто је деперсонализација и пошто је индивидуал и људска егзистенција запада отишла у слепу улицу, јер је изгубила смисао и самилост за остатак света, ми смо срећни да живимо у култури којој је припадао и Медаковић и у којој још увек има простора да се нека индивидуа вине у висине и да се будућност креира према тим достигнућима“.

Ова награда додељује се сваке године за најбоље мемоарско дело на српском језику, а посвећена је академику Дејана Медаковићу.

Награда се додељује уназад 14 година, а састоји се од златника са Медаковићевим ликом и свечане повеље.

Међу досадашњим лауреатима били су Момо Капор, Миодраг Б. Протић, Василије Крестић, Нада Милошевић Ђорђевић, Љубомир Симовић и многи други.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Преузмите андроид апликацију.