Почетна > Србија
Србија

Уређено спомен гробље у Сремској Митровици

Меморијални комплекс „Спомен-гробље“ жртвама немачког и усташког терора као и спомен-музеј у Сремској Митровици простире се на 12 хектара, а уређен је 1960. године.

Ове године обележава се 81 година од од фашистичког терора и убијања готово 8000 особа на митровачком православном гробљу.

“Спомен-гробље” у Сремској Митровици једно је од највећих губилишта током Другог светског рата. Неколико хиљада житеља Срема сурово је мучено и убијено у јамама које су се налазиле непосредно уз православно гробље. Овде је убијен и сахрањен и сликар Сава Шумановић. На спомен-гробљу сахрањено је 308 бораца Народноослободилачке војске Југославије, 20 војника бугарске и 18 војника Црвене армије, као и четири народна хероја из Срема: Јанко Чмелик, Бошко Палковљевић Пинки, Слободан Бајић Паја и Станко Пауновић Вељко. На три камене плоче уклесан је текст Добрице Ћосића: “Овде су Немци и усташе од 1941. до 1944. године убили 7.950 људи и жена. Овде су измучене људе и жене по киши и снегу голе и босе бајонетима терали да сами себи ископају раку. Овде су рањене кречом поливали и живе закопавали. Овде су мученици у смрти чекали спас. Овде су над ракама пред бајонетима и митраљезима певајући гинули људи. Били су патриоти родољуби борци. Били су људи. Били су и јесу слобода, братство народа и наше достојанство.”

Свака хумка посвећена је једној групи стрељаних, а на њиховим врховима постављена је бронзана форма разиграних пламенова.

Хумке су груписане око правоуганог централног дела на коме су постављена три коцкаста камена обележја.

Прилазне стазе око хумки ниско су укопане у земљу и поплочане циглом. Непосредно на улазу у спомен-парк, десно од главне стазе, постављена на узвишење од земље, доминира урна од коване бронзе.

Фото: PrtSc/Spomen groblje Sremska Mitrovica izvor TOV

Приликом реконструкције изведене 1979. године, спомен-парк допуњен је са још две хумке, а испред централног дела додат је лавиринт од ниског зеленог растиња, који наглашава улаз у светилишни део комплекса. У парку се налази више од стотину различитих врста високог дрвећа и шибља.

Место овог масовног злочина је испрва било обележено каменим крстом а 1960. године је отворен спомен простор уређен по пројекту чувеног архитекте Богдана Богдановића, који је вероватно најпознатији по обележју „Камени цвет“ у Јасеновцу.

Спомен-гробље у Сремској Митровици проглашено је за споменик културе 28. априла 1977. године, решењем Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.

Град Сремска Митровица и Завод за заштиту споменика културе спровели су радове на конзервацији и рестаурацији меморијалног омплекса, Спомен гробље, а радови су завршени 1. септембра. Укупна вредност радова износила је 7.879.300,00 динара

Vučić sutra uručuje nagrade pobednicima konkursa „Naša najlepša Srbija”

Преузмите андроид апликацију.