Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Урбане породичне оазе освајају новосадско тржиште некретнина (ФОТО)

Иако на прву звучи неспојиво, данас више није немогуће пронаћи породични мир за којим многи жуде, а да се не жртвује урбани начин живота.
Фото: Masterplan ARC (Роков поток)

Захваљујући ширењу и убрзаној урбанизацији некадашњих предграђа, породице су у могућности да имају и једно и друго – ушушкан дом на ободу града, а опет надомак градских дешавања, дакле, приступачни микс породичног и градског окружења. Управо то нуде урбане виле, каквих је у Новом Саду све више.

То је за портал еКапија потврдио Владимир Царић, менаџер продаје у новосадској компанији Озон градња која упоредо гради чак два насеља са урбаним вилама, у Петроварадину и Ветернику, а планира да започне и треће.

„Предност урбаних вила је на првом месту приватност коју омогућава мање станова у једном улазу. Људи не желе да живе у великим солитерима, желе већу сигурност за своју децу и имовину. Урбане виле им то нуде захваљујући издвојености а уједно и близини града, па се многи и одлучују да продају стан у центру и купе себи већи комфор на „пет минута од центра“, каже Царић.

Фото: Masterplan ARC (Роков поток)
Према његовим речима, тренд градње урбаних вила доста је заступљенији у Новом Саду него у Београду, у којем доминирају већи стамбени комплекси.

То би, можда, могло да има везе и са специфичним, „успоренијим“ начином живота у Војводини.

„Град се шири на ободе и породични људи овде у вишепородичним урбаним вилама виде шансу да нађу свој мир по приступачној цени“ рекао је Царић, који напомиње да су и цене урбаних вила „отишле горе“, због поскупљења грађевинског материјала, али да то није смањило потражњу и да је интересовање константно.

Прво мини насеље са урбаним вилама, Роков поток, Озон градња је, како наводи Царић, почела да гради крајем претпрошле године и завршетак се очекује у мају.

„То је насеље са 11 двоспратних слободностојећих објеката са по три стана по објекту квадратуре од 50 до 150 м2 и по две гараже“, наводи Царић који додаје да ће насеље, које се налази уз Роков поток, имати и паркинг и игралиште за децу.

С друге стране, ова фирма у Ветернику гради веће насеље, са по пет станова по урбаној вили.

Фото: Masterplan ARC (Veternik residence)

Veternik residence, чију прву фазу завршавамо у фебруару, а другу до краја године, имаће 34 урбане виле спојене јединственим кровом „у једном комаду“ дугачком 200 метара, и ово насеље са више од 150 станова од 25 па до 98 м2 ће бити ограђено“, рекао је Царић за еКапију.

Додаје да је идејна решења и за Роков поток и за Veternik Residence урадила фирма Masterplan ARC из Новог Сада.

Саговорник портала еКапија открива и да ће Озон градња у Ветернику на пролеће почети градњу још једног великог насеља са урбаним вилама у низу, у близини насеља Veternik residence, а тренутно су у поступку добијања грађевинске дозволе.

Петроварадин и Ветерник нису једини делови Новог Сада у којима урбане виле убрзано ничу – ове јединствене стамбене јединице граде се и на Телепу, Грбавици, Мишелуку, Клиси…

Једну њих гради новосадска фирма ДС-Бепол на Грбавици.

Према речима Стеве Дмитровића, заправо је реч о две урбане виле „у огледалу“, од којих свака има по три стана од 65 до 90 м2 и три гаражна места.

„Људи су заинтересовани за овакве урбане виле јер пружа могућност вишепородичног становања али за мањи број породица, што аутоматски значи већи мир и приватност, мање проблеме са паркирањем… Сасвим је другачије кад ћивите у згради са шест него са 60 станова“, истиче саговорник еКапије.

Дмитровић наводи да ће ове урбане виле које такође потписује Masterplan ARC бити завршене у фебруару.

Završne pripreme za preuzimanje titule Evropske prestonice kulture

Преузмите андроид апликацију.