Почетна > Свет
Свет

Ураган „Идалија“ достигао је јачину четврте категорије док се креће ка Флориди

Ураган „Идалија“ достигао је јачину четврте категорије са брзином од око 210 километара на сат, док се крец́е ка америчкој држави Флориди, саопштио је Национални центар за урагане.
Фото: Танјуг/NOAA via AP

Центар је навео да је „Идалија“ сада око 96 километара западно од Сидар Кија и око 145 километара јужно од Талахасија, док наставља пут ка Биг Бенду на Флориди, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН).

„Идалија би могла да настави да јача пре него што за неколико сати стигне до Биг Бенда на обали Флориде“, саопштио је центар, наводећи да би ураган требало да ослаби након што пређе на копно, али да ће вероватно и даље бити ураган док се крец́е преко јужне Џорџије и Јужне Каролине касније данас.

Наредбе о обавезној евакуацији издате су у најмање 28, од укупно 67 округа на Флориди од уторка увече, пренео је Ројтерс.

„Ако се нисте евакуисали, морате то учинити одмах“, рекао је шеф управе за ванредне ситуације Флориде Кевин Гатри.

За већину од 21 милиона становника Флориде, као и за многе у суседним америчким државама Џорџији и Јужној Каролини издата су упозорења због урагана.

У све три државе на снази је ванредна ситуација.

Прогнозира се да ће на обали залива Флориде, у југоисточној Џорџији и источним деловима Северне и Јужне Каролине пасти од 10 до 20 центиметара кише по метру квадратном до четвртка, упозорио је центар за урагане.

Центар је упозорио да ће бити поплављени острва и нижи делови обале.

Redak plavi supermesec osvetljava noćno nebo ove sedmice

Преузмите андроид апликацију.