Власник плантаже вишања у општини Мерошина Хранислав Стојановић рекао је данас да је 99 одсто рода тог воћа продато откупљивачима по цени од 40 динара, што је за 10-15 динара јефтиније него прошле године иако је минерално ђубриво било два-три пута скупље, а значајно су поскупели и гориво и заштитна средства.
„Вишња је прошле године продавана по цени од 50 до 55 динара по килограму, а ове године по 40 динара, а трошкови производње су далеко већи. Беремо вишњу, не да би зарадили неки динар, већ да смањимо губитак. Ако је не беремо изгубићемо 100 одсто уложеног, а ако је беремо, бар ћемо донекле умањити тај губитак”, рекао је Стојановић који је инжењер воћарства и узгаја вишње на 12 хектара.
Он је истакао да су неки произвођачи из револта секли стабла са родом, а да поједини запуштају воћњаке.
Таква цена вишања коју, како је рекао, откупљивачи договоре са фабрикама уништава произвођаче, а трговцима доноси сигурну зараду.
Трговци, како је рекао откупе вишње по 40 динара по килограму и превезу до фабрике и на килограму зараде осам до десет динара, а када је произвођач довезе фабрика ту услугу плати пет динара по килограму.
„Нема слободног тржишта, откупљивачи и фабрике договором формирају цену”, рекао је Стојановић.
Додао је да је други проблем то што нема радника и да се „пушком” траже, а да је надница од 4.000 до 6.000 динара, уз обезбеђену храну.
Стојановић је рекао да је крај Србије од Ниша према југу био познат по сорти облачинска вишња, али да нема хладњачу нити је та сорта заштићена. Некада велика хладњача „Воћар” продата је из стечаја и вероватно ће, према његовим речима, бити продата као секундарна сировина у старо гвожђе, а није изграђена нова.
Ниској цени вишње ове године је, како су оценили произвођачи, делимично допринео добар род, за 15-20 одсто већи него прошле године.
Прерађивачи тог воћа тврде да су скупи енергенти и технологија прераде и да не могу више од 40 динара да плате килограм вишања.
Rekordan ruski suficit tekućeg računa zbog izvoza energenata
Преузмите андроид апликацију.