Почетна > Бизнис
Бизнис

Управни одбор спречава монопол у власништву Твитера

Управни одбор Твитера усвојио је ограничени план о правима акционара назван „отровна пилула” који би могао да отежа милијардеру Илону Маску да преузме компанију. Одредбом о „отровној пилули” чува се право акционара Твитера, изузев Маска, да стичу акције компаније по релативно јефтиној цени, што би практично разводнило удео који у Твитеру има шеф „Тесле”, преноси CNN.
Фото: Unsplash/rswebsols

Одредба ће бити активирана уколико Маск (или неки други инвеститор) стекне више од 15 посто акција компаније. Маск тренутно поседује око 9,0 одсто акција Твитера.

Таквим потезом Твитеров одбор настоји да поврати контролу над дешавањима након Маскове фрапантне понуде за преузимање 100 одсто акција те друштвене  мреже за 43 милијарде долара. Такозвана „отровна пилула” – корпоративни механизам одбране против преузимања – неће нужно стати на пут Масковој понуди, али би могла да поскупи куповину или да примора Маска да седне за преговарачки сто са одбором.

Истовремено, Ројтерс јавља да је Маск наговестио могућност непријатељске понуде и заобилажења Твитеровог одбора, тако што би послао понуду директно акционарима тог друштвеног медија. Он је протеклог викенда навео да „економски интереси Твитеровог одбора једноставно нису у складу са интересима акционара и да је потпуно неодбрањив став да се ова понуда не стави акционарима на гласање”, пренео је Танјуг.

Тома Браво, компанија за приватни капитал фокусирана на технологију под чијим је управљањем на крају децембра била имовина од преко 103 милијарде долара, обавестила је Твитер да истражује могућност састављања понуде, рекли су Ројтерсу упућени извори.

U Mostaru zabranjen rad nedeljom

Преузмите андроид апликацију.