Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Упозорење кардиолога: Ова навика изузетно је штетна по здравље срца, али и целог организма

Ризик од кардиоваскуларних обољења значајно се може смањити здравом исхраном и физичком активношћу.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Уколико имате породичну историју болести срца, или неких других кардиоваскуларних проблема, то наравно не значи да сте и ви осуђени на исто.

Генетика увек има важну улогу у здрављу срца, али процена је да 90 одсто срчаних болести исхраном и животним навикама може да се спречи.

Др Норман Лепор, кардиолог, тврди да једна навика може да има катастрофалан ефекат и то не само на срце, већ и на целокупно здравље.

– Пушење значајно повећава ризик од можданог удара, срчаног удара и периферне васкуларне болести, што може да доведе до ампутације ногу у тежим случајевима – каже др Лепор. Додаје да редовно пушење такође може да проузрокује накупљање плака у коронарним артеријама, што може да повиси ниво ЛДЛ, односно лошег холестерола.

Ако пушите, можда вам се чини тешко да престанете, али то је најбоља ствар коју можете да учините за своје здравље. Др Лепор подстиче све који пуше да разговарају са својим доктором о могућностима које су им на располагању како би престали са том штетном навиком.

На здравље срца негативно утичу и седелачки начин живота, исхрана с високим садржајем засићених масноћа и натријума, као и прекомерна телесна тежина.

Zašto ne bi trebalo da vežbate na prazan stomak

Преузмите андроид апликацију.