У време када је трпеза пуна слатких, сланих и масних посластица, склони смо да заборавимо на савезнике нашег варења. Доносимо три „помоћника“ који ће помоћи да се покрене и најтврдокорнија варење.
Топла вода и лимун
Исцедите цео лимун у чашу млаке воде и попијте. Овај напитак можете конзумирати и као превентивну меру да бисте спречили лоше варење.
Маслиново уље и лимун
Прогутајте кашику маслиновог уља, по жељи разблаженог природним лимуновим соком. Овај кућни лек за почетак варења најбоље је конзумирати ујутру или неколико сати након оброка.
Сода бикарбона и млака вода
Помешајте пола кашичице соде бикарбоне у чаши млаке воде. Ова намирница је генерацијама позната као савезник лошег варења, али важно је напоменути да се користи само фармацеутска сода бикарбона без алуминијума, коју можете купити у апотекама или продавницама здраве хране.
Напомена:
Овај рецепт се не препоручује онима који пате од чира на желуцу. Ови савети су добродошли када је варење толико успорено да му је потребна „спољна” помоћ што је пре могуће.
Али да не бисте упалили црвено светло аларма, не заборавите да укључите у свој дневни мени:
- воду
- пробиотике
- воће и поврће богато влакнима (пасуљ, шаргарепа, броколи, бобичасто воће, поморанџе…)
- интегралне житарице (јечам, смеђи пиринач, овас…)
И не заборавите да се крећете, чак и ако је то само десет минута хода по комшилуку.
Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?
Преузмите андроид апликацију.