Почетна > Србија
Србија

Упознајте Мују: Најстаријег алигатора на свету и „становника“ Србије

Сведок сва три бомбардовања Београда и најстарији рептил своје врсте, алигатор Муја стигао је у Зоолошки врт у Београду 9. августа 1937. године.
Муја
Фото: Facebook/PrtSc

Муја је пореклом из Америке, тачније реке Мисисипи, а колико је тачно стар овај алигатор, нико заправо не зна, пошто је приликом нацистичког бомбардовања за време Другог светског рата уништена његова документација.

У званичним наводима пише да је Муја имао пуне две године када је стигао у престоницу Србије, што би значило да ће Муја ове године напунити 87 година.

Фото: Instagram/beozoovrt

Неки од стручњака у зоолошком врту верују да је Муја и неколико година старији, ипак и да су претходно наведени подаци тачни, Муја свакако представља метузалема међу својом врстом, јер животни век алигатора обично не прелази 50 година.

Иако је Зоолошки врт у Београду готово потпуно разорен бомбама 1941. и 1944. године, када су страдале готово све животиње, Муја је преживео.

Тако је неодликовани ратни ветеран, наставио да се брчка у свом београдском базену до дана данашњег. Ипак, на чињеницу да од старости не може побећи нико па ни један рептил, подсетио је догађај из 2012. године, због којег је Муја остао без једног уда.

Гангрена је била противник коју Муја није могао сам да победи, те су компетентни ветеринари из зоолошког врта одлучили да ампутирају један од Мујиних предњих екстремитета како би му спасили живот.

Фото: Facebook/Zoološki vrt grada Beograda

Како наводе неки посетиоци Београдског зоолошког врта, ретко када се данас може ухватити призор Мује у покрету.

Наше питање за њих би било како би се ви кретали да имате преко 85 година и да сте остали без једне ноге?

Сам по себи Муја је један споменик историје, како овог зоолошког врта, тако и читавог града Београда.

Ми се надамо да ће Муја још дуго поживети и још дуго сведочити о неким тешким, али и неким лепим временима у престоници Србије из призме једног београдског базена.

Naučnici otkrili retku bebu “duha ajkule” (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.