Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада − Илиуполи

Пред вама је још један побратим Новог Сада за који је ретко ко чуо, али је можда на путу ка неком од грчких летовалишта на полуострву Атика прошао кроз његове улице.
Фото: PrtSc/YouTube/drone andy adventures

Као што је већ поменуто, Илиуполи се налази у Грчкој, на полуострву Атика. Представља предграђе главног града Грчке – Атине, од чијег центра је удаљен око седам километара односно око петнаестак минута вожње аутом. Од нашег града удаљен је много више, око 1200 км.

Назив овог места потиче од назива некадашњег главног града староегипатске државе Хелиополиса, што у преводу значи: Град сунца.

Имајући у виду да се налази на полуострву Атика, на којем је заступљена изузетно топла медитеранска клима, може се рећи да је у овом месту већи део године управо и такав – сунчан, те да је назив овог места оправдан.

Интересантно је да Илиуполи нема излаз на Егејско море, иако се са планине Химетус, у чијем се подножју налази, пружа очаравајући поглед ка бескрајном плаветнилу. Из овог места до најближе плаже Каламаки у атинској општини Алимос потребно је као и до центра Атине, свега петнаестак минута вожње и море је ваше.

Фото: PrtSc/YouTube/SunnyDronesGreece

Ова општина има око 78.000 становника и веома необичан план градње. Уколико се посматра из висока, уочава се да су од центра овог места улице распоређене као пет концентричних кругова, а затим креће спонтанија градња. Зградице и куће у овом месту су грађене у препознатљивом стилу и габариту, попут оних у грчким летовалиштима, иако овде нема мора.

Фото: PrtSc/YouTube/Earth Sound Walks

Због непосредне близине планине Химетус, на чијим падинама се делимично и налази, територија ове општине је већинским делом под шумом. Илиуполи поседује два парка, бројне спортске садржаје, чак два фудбалска клуба, велики број угоститељских објеката и бутика, примамљивих за туристе.

Фото: PrtSc/YouTube/drone andy adventures

Али поред тога, ово место се може похвалити и културним садржајима, попут Музеја националног отпора. Овај музеј је својеврсни споменик страдањима грчког народа у борби против фашизма и окупатора за време Другог светског рата, па све до ослобођења.

Иако поседује сопствене знаменитости и лепоте, Илиуполи је много чешће разлог посете због непосредне близине главном граду и повољније могућности смештаја. Управо због тога, његови посетиоци се много радије упусте у истраживање импресивног историјског наслеђа колевке западне цивилизације и демократије – Атине.

Фото: PrtSc/YouTube/Γιαννης Αλεξιου

Српска Атина је склопила пријатељство са Градом сунца 1994. године, када је потписана Повеља о братимљењу. 

У време потписивања ове Повеље Илиуполи је био атинска општина, док је у међувремену променом територијалног уређења Грчке, постао општина у оквиру региона Атика, чији је административни центар Град Атина.

Оно што се свакако није променило са променом територијалног уређења јесте чињеница да је ова општина и даље остала ослоњена на главни град Грчке − Атину. Стога можда и одредница атинска општина, који стоји испред назива Илиуполија у нашој Повељи о братимљењу, може да се  задржи и данас.

Фото: PrtSc/YouTube/Γιαννης Αλεξιου

Циљ братимљења са овом општином  састојао се у исказаној спремности и жељи да се грађани Новог Сада упознају и зближе са грађанима Илиуполија и да се успостави узајамна сарадња.

У складу са тим, сарадња братских градова је остварена у области културе и спорта, као и кроз бројне хуманитарне акције. Приликом узајамних посета представника побратима, тежња је била ка проширивању сарадње и на област привредне размене.

Пријатељство Новог Сада и Илиуполија резултат је традиционално добрих односа српског народа са грчким, из чега се родила жеља за продубљивањем и конкретизовањем сарадње кроз међусобно братимљење нашег града са грчким представником.

Уколико вас пут овог лета нанесе у братску Грчку и њено полуострво Атику, на путу ка свом летовалишту, можете посетити и ову братску општину, прошетати њеним улицама или посматрати са падина планине Химетус залазак сунца над Градом сунца, док се у даљини надзире морско пространство.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Norič

 

Преузмите андроид апликацију.