Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Универзитетски кампус – новосадска оаза мира

Универзитет у Новом Саду је са око 50.000 студената и 5.000 запослених један од највећих научних и образовних средишта у Централној Европи, а други универзитет по величини у нашој земљи.
кампус
Фото: Градске инфо

У односу на остале универзитете у нашој земљи разликује се и по томе што се факултети и институти налазе у четири историјска града на северу наше земље: Суботици, Зрењанину, Сомбору и Новом Саду. Оно што га чини јединственим у односу на све друге, не само у нашој земљи већ и у овом делу Европе, јесте кампус.

Када већ говоримо о новосадском кампусу, битно је поменути и само порекло речи. Oно потиче од латинске речи campus која преведена на наш језик значи отворено поље или отворени простор.

кампус
Фото: Градске инфо
Сви који су имали прилике макар једном да га посете или да прошетају његовим улицама, које обилују дрвећем и зеленилом, знају да он то управо и јесте.

Један велики простор који сваке године дочекује нове групе студената, пружа им руку загрљаја и постаје неизоставан део њихових живота током студирања.

Универзитетски кампус заузима површину од 256.807 m2, смештен је на левој обали Дунава близу центра Новог Сада. Уз зграду Ректората, у склопу универзитетског кампуса налази се седам од девет факултета који су у Новом Саду.

Фото: Градске инфо

Факултети који се налазе у склопу универзитетског кампуса су: Филозофски, Пољопривредни, Технолошки, Правни, Факултет техничких наука, Природно-математички и Факултет за спорт и физичко васпитање. Медицински факултет налази се у кругу Универзитетског клиничког центра, а Академија уметности на Петроварадинској тврђави.

Место које у пролеће добија свој потпуни сјај, испуњен крошњама великог броја дрвећа која га красе, одише енергијом рађања и цветања набујале природе.

Најављује и скори долазак студената на факултете и почетак новог семестра. Спремање испита, али и журке које студенти нестрпљиво чекају, а које се свакодневно организују испред фонтане код домова Бајић и Влаховић.

Фото: Градске инфо

У склопу кампуса се налазе: студенски центар са два студентска дома и централним студенским рестораном, као и хотел са апартманима за привремени смештај младих наставника и сарадника.

Ту се налазе и Завод за заштиту здравља студената, зграда Биосенс института, а ускоро ће студентима и јавности да отвори врата и нова зграда Студентског културног центра. У склопу кампуса делују и спортско-рекреативне организације и многе научне, стручне, културне, информативне, спортске и сличне студентске организације. Ове организације окупљају бројне студенте и пружају им осећај заједништва.

Посебност нашег кампуса лежи и у чињеници да се све налази на једном месту, што студентима и запосленима много олакшава студирање, али и свакодневно обављање обавеза.

Један је од ретких у овом делу Европе који може да се похвали овом чињеницом.

кампус
Фото: Градске инфо

Природно окружење, енергија младих и позитивних људи жељних стицања нових знања, али и свакодневни пролазници са својим љубимцима, дају један целокупан осећај заједништва и мира који можете да осетите у сваком његовом делу.

Током викенда, можете да уживате у миру и спокојности које пружа, изолован од буке и свакодневних гужви, ушушкан поред Сунчаног кеја и Дунава. Представља зелену оазу мира, испуњену цвркутом птица, али и честим смехом студената који су управо положили испит суботом ујутру. Љубоморно и поносно чува велике тајне неки старијих генерација студената, али и будућих које тек треба да дођу.

Фото: Градске инфо

Дани који нам долазе, доносе нам право сунчано време. Искористите лепо време и прошетајте се до Сунчаног кеја те направите један круг по новосадском кампусу.

Уверите се колико смо богати што имамо и што несебично чувамо овакву једну драгоценост, за генерације које долазе.

Univerzitet u Novom Sadu bogatiji za 6.970 brucoša – evo šta se najviše upisivalo

Преузмите андроид апликацију.