Почетна > Бизнис
Бизнис

Унипер тражи финансијску помоћ немачке владе

Немачка енергетска компанија Унипер тражи државну помоћ због финансијских утицаја смањења испорука руског природног гаса, известио је Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

У току су преговори о обезбеђењу „мера за стабилизацију“ ситуације у том комуналном предузећу, навело је немачко Министарство економије, додајући да је узрок проблема „нагли раст цена гаса и смањен обим испорука из Русије“.

Главни извршни директор Унипера Клаус-Дитер Маубах рекао је да преговори укључују могуће гаранције, веће кредитне олакшице, па чак и то да држава преузме удео у капиталу. Није открио колико новца компанија тражи.

„Развој пословања се приметно погоршао због рата у Украјини“, рекао је Маубах за „Блумберг“. Смањење испорука је, како се додаје, навело енергетску компанију да повуче своје пројекције пословања за ову годину.

Унипер је један од највећих европских увозника руског гаса. Доток руског гаса преко гасовода Северни ток ка Немачкој је, међутим, смањен у јуну за чак 60 одсто, а из Москве кажу да је разлог то што из Канаде није враћена тубина која је послата тамо на ремонт, као и технички проблеми проистекли из западних санкција Русији.

Руски огранак Унипера, фирма Унипро, управљала је са пет електрана у Русији које су прошле године учествовале са скоро једном петином у укупној заради немачког предузећа. Санкције, које блокирају приступ тој добити, и међународни притисак навели су Унипер да започне процес продаје руске јединице.

Do kraja godine u Srbiji proizvodnja uređaja protiv ambrozije

Преузмите андроид апликацију.