Почетна > Свет
Свет

УНЕСКО: Трећина глечера на путу да се отопи до 2050. године

Према најновијим подацима УНЕСКО-а, у току је убрзано топљења глечера и трећина њих је на путу да се отопи до 2050. године.
Фото: WikimediaCommons/MyCatIsAChonk

Али и даље је могуће спасити друге две трећине, ако пораст глобалних температура не пређе 1,5 степени Целзијусових у односу на прединдустријски период, наведнео је на сајту УНЕСКО-а.

То ће бити највећи изазов за ЦОП27.

На 50 локација светске баштине УНЕСКО-а налази се укупно 18.600 глечера који покривају око 66.000 квадратних километара, што представља скоро 10 одсто укупне површине глечера на Земљи.

Нова студија УНЕСКО-а, у партнерству са Међународном унијом за заштиту природе (IUCN), показује да се ови глечери убрзано повлаче од 2000. године због емисије ЦО2, односно високих температура.

Они тренутно губе 58 милијарди тона леда сваке године што је еквивалентно комбинованој годишњој употреби воде Француске и Шпаније и одговорни су за скоро пет одсто уоченог глобалног пораста нивоа мора.

У извештају се закључује да су глечери на трећини од 50 места светске баштине осуђени да нестану до 2050. године, без обзира на напоре да се ограничи повећање температуре.

Још увек је, међутим, могуће спасити глечере на преостале две трећине локалитета ако пораст температуре не пређе 1,5 степен Целзијуса у поређењу са прединдустријским периодом.

Овај извештај је позив на акцију – само брзо смањење нивоа емисије ЦО2 може спасити глечере и изузетан биодиверзитет који од њих зависи.

ЦОП27 ће имати кључну улогу у проналажењу решења за ово питање.

УНЕСКО је одлучан да подржи државе у остваривању овог циља.

Камбоџа шаље деминере да обучавају Украјинце

Преузмите андроид апликацију.