Почетна > Србија
Србија

Унапређење пословања кроз зелену транзицију

У сарадњи са Привредном комором Србије, Регионална привредна комора у Кикинди организовала је тематску седницу ,,Како одржати и унапредити пословање кроз зелену транзицију“.
пословање
Фото: Pixabay/Orlandow

Привредници са севера Баната били су у прилици да сазнају више о самој примени законске регулативе у области животне средине, циркуларној економији као одговор на ,,зелене“ потребе тржишта, као и значају примене међународних стандарда.

Почетком 20. века, потрошња природних ресурса била је око 50 милиона тона, а процена је да ћемо 2030. године трошити три пута више, па је циркуларна економија управо ,,последица“ недостатка природних ресурса.

Раст конзумеризма и потрошачко друштво доводе до огромне потрошње природних ресурса, што подразумева другачији приступ читавом проблему. Како се могло чути током разговора у кикиндској РПК, циркуларна економија јесте одговор на ,,зелене“ потребе тржишта:

,,Циркуларна економија је заокрет. Уместо произведи – употреби – баци, сада имамо произведи – употреби – произведи. То је то тројство, начин како да нешто што је био производ, након његовог животног циклуса поново добијемо нешто што јесте производ“, објашњава Синиша Митровић из ПКС.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

То значи да се навике морају мењати – од начина како ћемо производити, преко менаџмента у производњи, до енергетке ефикасности и нискокарбонске економије.

,,Наша кључна порука у Кикинди је да отворимо очи, посебно сектору малих и средњих предузећа, шта их чека када је у питању емисија CО2, карбонски отисак, када је у питању извоз на европско тржиште“, додао је Митровић.

Коришћење доступних стандарда, компанијама може послужити као добар алат, механизам који се може примењивати у различитим сегментима пословања – од набавке сировина, самог процеса производње, преко дистрибуције, логистике, трговине.

Digitalizuje se proces dobijanja energetske dozvole

 

Преузмите андроид апликацију.