Почетна > Србија
Србија

Унапређење енергетске ефикасности у 10.000 домаћинстава

У Краљеву су потписани уговори са 67 локалних самоуправа у којим почиње реализација пројеката унапређења енергетске ефикасности.
Фото: Танјуг/ M. Jakob

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Зоран Лакићевић каже да ће они омогућити да се унапреди енергетска ефикасност у 10.000 домаћинстава у Србији.

Он је рекао да је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић потписала уговоре који предвиђају замену врата и прозора, спољне изолације кућа и стамбених јединица и промену котлова за грејање у вредности од милијарду динара.

„Грађани ће моћи од августа да конкуришу за издвојена финансијска средства док ће у јулу бити расписан позив за фирме које ће изводити радове“, рекао је Лакићевић за РТС.

Како је саопштило Министарство, Лакићевић је поводом критеријума које грађани морају да испуне приликом пријављивања на јавне позиве, рекао да постоји правилник о рангирању грађана.

Прецизирао је да је Министарство рударства и енергетике доставило локалним самоуправама правилник за рангирање грађана пријављених на јавне позиве и фирме које ће изводити радове.

„Квалитет постојеће столарије биће пресудан фактор на основу кога грађани могу да добију финансијске подстицаје за енергетску ефикасност.

Предност ће имати они који имају лошију столарију и једноструке прозоре“, каже Лакићевић.

Други важан критеријум, како је рекао, биће и број укућана који живе у домаћинству тако да ће, додаје, тамо где је већи број укућана на истој стамбеној површини, ти грађани ће имати предност.

Грађани ће локалним самоуправама доставити формулар са предрачуном фирме са листе извођача радова у коме ће се видети колико ће коштати извођење радова.

„Након предаје формулара, комисије ће изаћи на терен и извршити процену радова. Ако све буде у реду, утврдиће се ранг листа“, казао је Лакићевић.

Напоменуо је да Министарство рударства и енергетике и локалне самоуправе обезбеђују 50 одсто трошкова, док другу половину финансирају сами грађани.

Државни секретар је истакао да исти критеријуми важе за зграде које ће морати да обезбеде сагласност стамбене заједнице, односно половине станара, ако желе да се пријаве на јавни позив.

Додао је да није потребна одлука стамбене заједнице уколико грађани желе да ураде само прозоре у својим становима.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.