Почетна > Свет
Свет

УН: У контакту са Русијом, не угрожавати споразум о житу

Уједињене нације су у контакту с руским властима након што је Москва суспендовала учешће у споразуму о житу и позивају на уздржавање од било каквих акција које би угрозиле Црноморску иницијативу за жито, изјавио је данас портпарол УН Стефан Дужарик.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer

„Од виталног је значаја да се све стране уздрже од било какве акције која би угрозила Црноморску иницијативу за жито, која представља хуманитарни напор од највећег значаја који очигледно има позитиван утицај на приступ храни за милионе људи широм света“, рекао је Дужарик, а преноси Ројтерс.

Русија је претходно саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након данашњег напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила који су ангажовани за обезбеђење житног коридора.

Према тврдњама руског министарства, британски стручњаци из града Очаков, Николајевска област, учествовали су у планирању данашњег напада девет дронова и седам аутономних поморских беспилотних апарата на руске бродове Црноморске флоте и цивилна пловила, који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу.

Rusija: Doniraćemo 500.000 tona žita siromašnim zemljama

Преузмите андроид апликацију.