Почетна > Свет
Свет

УН позвала Москву и Кијев да спрече ратне злочине

Канцеларија Уједињених нација за људска права позвала је данас Москву и Кијев да нареде својим борцима да поштују међународно право „због све већег броја доказа о ратним злочинима у Украјини“.
Фото: WikimediaComonns/Dendodge

„Руске оружане снаге су неселективно гранатирале и бомбардовале насељена подручја, убијајући цивиле и уништавајући болнице, школе и другу цивилну инфраструктуру, тј. предузимале радње које би могле представљати ратне злочине“, а посматрачи УН у Украјини су документовали и да су украјинске снаге на истоку ове земље неселективно употребљавале оружје узрокујући цивилне жртве#“, саопштено је из канцеларије Високог комесара УН за људска права (ОХЦХР) Мишел Бачелет.

У саопштењу ОХЦХР-а, преноси Ројтерс, наводи се да су од 24. фебруара до 20. априла посматрачи у Украјини потврдили 5.264 цивилне жртве – 2.345 убијених и 2.919 повређених.

Од тог броја, 92,3 одсто жртава је забележено на територији под контролом украјинске владе, а око 7,7 одсто у областима Доњецка и Луганска под контролом руских оружаних снага и оружаних група које су им савезници, каже се у саопштењу, наводи Ројтерс.

Бачелет је нагласила да верује да ће број жртава бити много већи, јер још није тачно утврђено колико је настрадалих у областима у којима се воде интензивне борбе и да се мора обезбедити очување доказа и пристојан третман посмртних остатака настрадалих, као и психолошка и друга помоћ жртвама и њиховим рођацима, пренела је британска агенција.

Šolc: NATO mora da izbegne direktni sukob sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.