Почетна > Свет
Свет

УН о Авганистану: Стотине људи убијено, репресија над женама

Стотине људи је убијено у Авганистану откако су талибани преузели власт у земљи пре скоро годину дана, иако је безбедност у целини од тада побољшана, саопштиле су Уједињене нације у данашњем извештају.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber, File

У извештају се наводи да је око 700 људи убијено, а 1.400 рањено од средине августа 2021, када су талибани заузели главни град Авганистана, Кабул, а већина тих жртава повезана је са нападима огранка Исламске државе, огорченог ривала талибана, наводи АП.

Мисија Уједињених нација у Авганистану (УНАМА) такође је известила о лошој ситуацији у којој се налазе жене и девојке у тој земљи од тренутка када су талибани преузели власт и навела да су им у том периоду одузета многа људска права, наводи АП.

„Крајње је време да сви Авганистанци почну да живе у миру и да поново изграде своје животе након 20 година оружаног сукоба. Пратећи ситуацију у Авганистану, открили смо да народ те земље, а то се посебно односи на жене и девојке, упркос побољшаној безбедносној ситуацији у односу на 15. август прошле године, не може да ужива своја људска права у пуној мери“, изјавио је Маркус Поцел, заменик специјалног представника генералног секретара УН за Авганистан, преноси АП.

Убрзо након преузимања власти, талибани су почели да примењују ригорозне мере, укључујући уредбе којима се женама налаже да покрију лица на јавним местима, што се односи и на телевизијске водитељке, и забрану девојчицама да похађају школу после шестог разреда.

У извештају УН се додаје да су женама и девочицама од кад су талибани преузели власт ограничена или потпуно одузета права на образовање, рад и друге аспекте јавног живота, наводи АП.

Одлука да се девојчицама не дозволи повратак у средњу школу значи да читава генерација девојчица неће завршити пуних 12 година основног образовања, саопштиле су УН.

„Образовање и учешће жена и девојака у јавном животу је фундаментално за свако модерно друштво. Свођење живота жена и девојака на њихове домове ускраћује Авганистану корист коју би та држава могла да има од онога што би оне могле да допринесу. Образовање за све није само основно људско право, оно је кључ напретка и развоја једне нације“, изјавио је Поцел, преноси америчка агенција.

Zaharova: Političari EU uzrok krize da traže u svom dvorištu

Преузмите андроид апликацију.