Почетна > Бизнис
Бизнис

УН: Ниједан украјински брод није пролазио коридором у ноћи инцидента

Уједињене нације саопштиле су данас да ниједан украјински брод који се користи за извоз жита није пролазио кроз сигурносни коридор 29. октобра када су у Севастопољу пријављени напади на ратне бродове руске Црноморске флоте и на трговачка пловила која су ангажована за обезбеђење житног коридора.
ун
Фото: WikimediaComonns/USAID U.S. Agency for International Development

Високи званичник УН Мартин Грифит рекао је да је данас 12 украјинских бродова испловило из лука, а да су два ушла у луке како би утоварили жито.

“Веома смо охрабрени уверавањима Русије да се не повлачи из иницијативе, већ само привремено обуставља активности“, рекао је Грифит и додао да су УН схватиле “да договор и обавезе остају на снази чак и током суспензије“.

Министарство одбране Руске Федерације нагласило је данас да Русија као главни учесник споразума у оквиру Црноморске иницијативе не излази из њих, већ обуставља своје учешће.

Русија је у суботу саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након напада у Севастопољу.

Договор који су постигли Украјина и Русија 22. јула у Истанбулу уз посредовање Уједињених нација и Турске резултирао је извозом неколико милиона тона прехрамбених производа из црноморских лука у Украјини.

Skočila cena pšenice zbog kolapsa crnomorskog sporazuma

Преузмите андроид апликацију.