Почетна > Бизнис
Бизнис

УН добиле „позитивне сигнале“ у вези са руским вештачким ђубривом

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је неколико европских лука „послало позитивне сигнале“ у вези са пролазом руског вештачког ђубрива.
Фото: Танјуг/AP/Theresa Wey

Раније је руски председник Владимир Путин, на састанку са сталним члановима Савета безбедности Руске Федерације, скренуо пажњу на чињеницу да је само три одсто свих испорука по уговору о извозу жита из украјинских лука испоручено сиромашним земљама, подсећа РИА Новости.

Истовремено, само земље ЕУ могу да купују руска ђубрива, а испорука ђубрива преко лука европских земаља на тржишта Азије, Африке и Латинске Америке и даље је забрањена.

„Пре свега, оно што радимо то је да убедимо оне који постављају одређене препреке да их уклоне. Ове недеље сам имао интензиван низ контаката са лидерима ЕУ – лидерима из различитих зона ЕУ. И надам се да ће доћи до позитивне промене поводом могућности несметане дистрибуције руског жита и ђубрива кроз Европу на друга тржишта“, рекао је Гутереш коментаришући информацију да су бродови са руским ђубривом заглављени у лукама ЕУ и не могу да плове у земље Азије, Африке и Латинске Америке.

Гутереш ће разговарати са Лавровом

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да планира да се следеће недеље на маргинама заседања Генералне скупштине УН састане са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и разговара, између осталог, о извозу руске хране и ђубрива на светска тржишта.

„У среду сам имао разговор са руским председником Владимиром Путином. Сматрам да ћемо разговарати са Лавровом о истим питањима која смо покренули у вези са споразумом о житу, извозом руске хране и ђубрива, које сматрамо апсолутно неопходним средством за решавање кризе на глобалном тржишту ђубрива“, рекао је Гутереш у интервјуу за РИА Новости.

Према његовим речима, УН вредно раде на стварању услова да се уклоне све препреке које и даље коче извоз ове робе.

„Наравно, разговараћемо и о другим аспектима у вези са украјинским сукобом, разговараћемо о клими и међународној агенди уопште“, додао је генерални секретар УН.

Nemci se već spremaju za restrikcije

Преузмите андроид апликацију.