Почетна > Србија
Србија

Умрежавања здравственог система добро за грађане и лекаре

Дигитализација здравственог система, која је започела пре неколико година, пре свега је обухватала медицинске установе, затим и пацијенте, а за циљ има омогућавање брзог приступа подацима путем портала е-здравље, а заинтересованост грађана је велика, рекао је данас државни секретар Министарства здравља др Предраг Саздановић.
Фото: e-zdravlje.gov.rs

Он је у разговору за Танјуг објаснио да је озбиљна стратешка група коју, између осталих чине Влада Србије, Канцеларија за ИТ и дигитализацију и министарства здравља и финансија, дефинисала правце развоја дигитализације у здравству од 2022. до 2026. године.

„То је, заправо, врх леденог брега који је започео пре неколико година дигитализацијом целокупног српског здравства, пре свега према здравственим установама, а затим и према пацијентима. У овом тренутку се припрема одговарајући пројекат који се зове туторијал, који ће грађанима помоћи да што брже дођу до здравствених података јер је заинтересованост велика, и ми из Министарства здравља смо тога свесни“, поручио је др Саздановић.

Државни секретар подсећа на увођење електронског рецепта, који је, како каже, такође само део онога што се грађанима нуди путем портала е-здравље.

„Наши суграђани добијају електронски рецепт који траје и до шест месеци, да не морају да иду код свог изабраног лекара, да их растеретимо одласка само због рецепта, а са друге стране да растеретимо и наше лекаре од можда непотребних заказивања прегледа. Следећи корак је био да укључимо секундардни и терцијарни ниво када смо формирали електронски-специјалистички рецепт где наше колеге специјалисти који су консултанти изабраним лекарима дају предлог своје терапије, а изабрани лекар се сагласи са тиме у дигиталној форми“, каже он.

Додаје да је следећа инстанца ширења могућности портала е-управе, тзв. „дигитално боловање“.

„Да нема више потребе да узмамо дознаке, да враћамо, већ све то може електронски. Ту ће бити укључени и послодавци и РФЗО, где ће оног тренутка када се пропише боловање код изабраног лекара, то бити регистровано и у установи, односно фирми где пацијент ради, пише од када до када и затвара се електронски, а о томе се обавештавају послодавац и РФЗО“, поручује др Саздановић.

Он указује на то да Министарство здравља на сваки начин жели да олакша грађанима, чак и када се ради, како наглашава, о тужним вестима попут смрти.

„Било да је смрт наступила у здравственој установи или код куће, када се она утврди, постојаће електронска пријава смрти, да олакшамо те тешке и тужне тренутке, да око тога наши грађани не морају да губе то време. Дакле, читав један пакет услуга који ће се постепено уводити, а који је озбиљно припремљен“, истиче он.

Како сваки грађанин има свој здравствени картон, а законско право грађана је да имају приступ свим својим подацима, увођење е-картона за циљ има да олакша тај приступ и пацијентима и лекарима.

„Ако сте, на пример, из Краљева, и ваш картон је ту а повредили сте се у Ваљеву, са овим приступом здравствена установа у том граду је ауторизована и може да приступи вашим подацима и да лекар види шта сте ви имали од прегледа, да ли сте боловали и на тај начин може најбоље да помогне“, мнавео је он.

„Са друге стране, олакшавамо здравственим установама да могу да помогну својим пацијетима тако да знају све шта се дешава, ми смо сведоци да су поједини пацијенти неке ствари и сакривали, свесно или несвесно, а поједини медицински подаци били су недоступни лекарима примарне, секундардне, терцијарне заштите, а сада сви у здравственом систему имају ауторизовани приступ да погледају од чега болује или је боловао пацијент“, објашњава Саздановић.

Апелује на грађане да буду стрпљиви, јер је, како каже, процес дигитализације здравства – дуготрајан.

„Грађане молимо да буду стрпљиви, а ми ћемо бити упорни да оформимо све. Биће доста проблема, то је сигурно, али ми морамо стрпљиво из дана у дан да развијамо систем како би он постигао пун капацитет“, закључује др Саздановић.

Грађани на портал е-здравље могу да се пријаве на два начина – путем налога на е-управи, или преко здравствене књижице укуцавањем ЛБО и броја књижице.

Selaković: Srbija posvećena ciljevima održivog razvoja

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке